Recepti 13. listopada 2014.

Ljetna pita od borovnica s meringom

Ljetna pita od borovnica s meringom
gastro postao gastro.24sata.hr
Tanko tijesto, snažni voćni okus i slatka svilenkasta meringa izvrsno pašu zajedno

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 231

Potrebno vam je

  • 200 g pšenično brašno, bijelo
  • 75 g šećer, u prahu
  • 100 g maslac, neslani
  • 1 kom jaje kokošje
  • 150 g borovnice
  • 200 g džem od šljive
  • 1 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 2 kom bjelanjak kokošji
  • 1 žlica sok od limuna (prirod. svježi)
  • 120 g šećer, kristal

Priprema

  1. Umijesite prhko tijesto tako da hladni maslac narežete na kockice i ubacite u brašno, rukama ga razmrvite unutar brašna, pa mu dodajte šećer u prahu i jaja.
  2. Zamijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na minimalno pola sata.
  3. Za to vrijeme zagrijte džem od šljiva bez dodanog šećera. Ukoliko je pregust dodajte malo vode. Ugasite vatru i umiješajte svježe borovnice, malo promiješajte žlicom i ostavite da se smjesa hladi. Kada postane mlaka, umiješajte ekstrakt od vanilije.(Ako dodajete šećer jer vam nije dovoljno slatko, to radite za vrijeme zagrijavanja i ugasite vatru tek kada se šećer rastopi a smjesa zgusne.)
  4. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga valjkom, te položite u namašćeni kalup za pitu promjera do 26 cm. Probodite vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći dok ne dobije zlatnu boju, negdje oko 20 minuta.
  5. Izvadite pečeno tijesto van pećnice, te program pećnice stavite na grill (ili na grijanje gornjim grijačem). Smjesu od šljiva i borovnica ulijte na pečeno tijesto.
  6. Mikserom tucite bjelanjke. Kada se počinje formirati bijela kompaktnija smjesa, polako dodavajte šećer, a onda i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete mekane vrhove na smjesi. Dobili ste meringu koju onda nježno rasporedite preko sloja sa šljivama i borovnicama. Metalnom žlicom napravite valovitu površinu tako da postignete različite nijanse kada se meringa ispeče. Šminka.
  7. Pitu stavite u pećnicu na 5-7 minuta ili dok meringa ne poprimi lijepu boju; ali nemojte se previše udaljivati od pećnice. Obzirom da radi samo gornji grijač pećnice, meringa bi mogla brzo izgoriti ako ju pečete predugo.
  8. Hladite pitu u hladnjaku minimalno 2 sata prije posluživanja. Kao većina pita, mogla bi se jesti i mlaka, no meringa je puno finija kad je skroz hladna.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.