Recepti 13. listopada 2014.

Pijesak

Pijesak
gastro postao gastro.24sata.hr
Slastičarka Tea Mamut podijelila je s nama svoj autorski desert neobičnog imena, ali božanstvenog okusa

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 30

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 271

Karamel Ganache

  • 200 g čokolada, mliječna
  • 200 g tamna čokolada
  • 540 g vrhnje kiselo (20% masti)
  • 134 g maslac, neslani
  • 3.50 g sol
  • 284 g šećer, kristal

Petit Beurre

  • 250 g maslac, neslani
  • 125 g šećer, kristal
  • 290 g pšenično brašno, bijelo
  • 41 g gustin
  • 5 g sol

Žele od naranča

  • 200 g sok od naranče (prirod. svježi)
  • 10 g agar-agar prašak
  • 4 g zelatina
  • 10 g šećer, kristal

Priprema

  1. Za Karamel Ganache zakuhajte vrhnje.
  2. Karamelizirajte šećer tako da dobro zagrijete malo veći lonac i postepeno usipate šećer.
  3. Kada se karamelizirani šećer počne pjeniti ugasite vatru i polako miješajući pjenjačom ulijevajte vrhnje.
  4. Kuhajte karamel do 110 C te na ledu ohladite do 70 C.
  5. Prelijte preko čokolade i izmiksajte štapnim mikserom. -Dodajte maslac i sol i sve zajedno još jednom izmiksajte.
  6. Ulijte u plitki četvrtasti kalup kojeg ste prethodno obložili prozirnom folijom.
  7. Ostavite par sati u frižideru da se stisne.
  8. Za "Petit Beurre" miksajte maslac sa šećerom dok ne postane svijetlo i pjenasto.
  9. Dodajte sol, brašno i gustin i samo lagano umiješajte dok se sve ne poveže.
  10. Formirajte u blokove i stavite u frižider na par sati, dok ostatak možete zamrznuti za kasnije.
  11. Nakon što se tijesto stislo u frižideru, razmrvite ga i stavite peći na 180 C oko 15 min.
  12. Za želatinu od naranče namočite želatinu u hladnoj vodi.
  13. Stavite u lončić sok, dodajte agar pomješan sa šećerom i pustite da zakuha.
  14. Kuhajte 1 minutu i dodajte želatinu.
  15. Ulijte u što plići kalup kako bi ste dobili tanak sloj žela.
  16. Za serviranje istucite 2 dcl vrhnja za šlag sa 20 g šećera.
  17. Povucite liniju na tanjuru i položite komad ganachea.
  18. Pospite kakaom, "petit beurre" keksom, rozim paprom, hrskavim čokoladnim kuglicama te položite komadić želea.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.