Recepti 30. prosinca 2016.

Tradicionalni recepti: Sarma

Sarma
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalno novogodišnje jelo u kojem se uživa na okupu s obitelji

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 698

Potrebno vam je

  • 500 g svinjetina,srednje masna
  • 250 g govedina
  • 200 g slanina suha, masna
  • 50 g riža, polirana (ili brašno )
  • 1 kom kupus kiseli (glave, sirove svj.)
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 mala žlica crvena paprika
  • 1 žlica pšenično brašno, bijelo
  • sol
  • lovorov list

Priprema

  1. Pripremite listove kiselog kupusa u koje ce te savijati sarme. Pažljivo ih skidajte sa glavice da se listovi ne potrgaju. Odvojene listove ostavite da stoje u hladnoj vodi da se iz njih ispere suvišna sol. Prije savijanja sa svakog lista odsijecite zadebljanje.
  2. Sitno nasjeckajte luk i popržite na malo masnoće, a zatim luku dodajte mljeveno meso i još malo sve zajedno pržite.
  3. Meso posolite, popaprite dodajte rižu i dobro izmiješajte, odmaknite sa vatre a zatim umiješajte jaje.
  4. Na dno dublje posude najprije stavite one dijelove kupusa koje ne možete upotrijebiti za uvijanje sarmi. Za savijanje sarmi koristite listove srednje veličine, u svaki list stavite po žlicu nadjeva od mesa i zavijte. Slažite sarme u krug tako da na sredini ostane mala rupa kroz koju ćete poslije dodati zapršku.
  5. Slaninu i suho meso izrežite na komade i stavite između sarmi. Kad savijete sve sarme dodajte lovorov list i nekoliko zrna papra te pokrijte sarmu preostalim listovima.
  6. Nalijte hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri oko tri sata. Od brašna i crvene paprike napravite zapršku prelijte preko sarme i nastavite kuhati još pola sata.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.