Recepti 13. listopada 2014.

Seitan pečenka

Seitan pečenka
gastro postao gastro.24sata.hr
Povrće i tofu zarolani u sirovi gluten, kao zdrava alternativa klasičnoj božićnoj pečenki

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1

Potrebno vam je

  • 500 g sirovi gluten
  • 1 kom poriluk (cijeli)
  • 1 kom mrkva, crvena
  • 150 g tofu
  • ulje sezamovo
  • sol
  • pileći temeljac
  • 4 kriška kruh pšenični, crni
  • soja umak
  • mljevena kurkuma
  • svježe mljeveni papar
  • sušeni timijan

Priprema

  1. Gluten nastaje ispiranjem, kao da radite seitan od polubijelog brašna i vode. Trebate oko 1-1,5 kg brašna ovisno o količini glutena koji sadrži.
  2. Zamijesite tijesto i ostavite ga pola sata u toploj vodi.
  3. Lagano ispirite tijesto, naizmjenično toplom pa hladnom vodom. Završite kada voda prestane biti bijela i dobit ćete gumastu smjesu. To je sirovi gluten u koji ćete motati filu. Možda zvuči komplicirano, ali na ovu malu količinu to je relativno brzo gotovo.
  4. Ostavite ga u hladnoj vodi do sljedećeg koraka.
  5. Fila: Na tamnom sezamovom ulju ispirjajte poriluk, naribanu mrkvu, izgnječeni i dimljeni tofu narezan na kockice, posolite, začinite i staviti sa strane da se malo ohladi.
  6. Zagrijati oko 3-4 dcl temeljca ili vode, plus vege kocku za juhu. U tekućinu stavite kockice kruha da se navlaže. Pomiješajte pirjano povrće s tim kruhom.
  7. Uzmite papir za pečenje, malo ga navlažite i raširite po njemu sirovi gluten. Rasporedite filu po cijeloj dužini osim rubova i zarolajte.
  8. Stavite zajedno s papirom za pečenje u uski kalup, npr. za kruh i premažite smjesom od tamarija/shoyu i tamnog sezamovog ulja (omjer pola-pola, da imate oko 0,5 dcl.
  9. Pecite oko 45-60 min uz povremeno polijevanje sa smjesom ulja i soja saucea, dok se ne napravi tamna korica.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.