Kolumne 16. veljače 2015.

Cimet rolice s kremom od viskija

Cimet-rolice-s-kremom-od-viskija
foto: Adriana Juriša
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova vrlo jednostavna slastica idealna je utjeha u hladnim zimskim večerima.

Savršena krema od viskija pretvara jednostavne cimet rolice u pravu deliciju!

Tijesto:

  • 200 ml mlijeka
  • 60 ml prokuhane vode
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 80 g šećera
  • 380 g glatkog bijelog brašna
  • 180 g integralnog brašna
  • 1 žličica soli
  • 60 ml ulja
  • 2 jaja, razmućena

Nadjev:

  • 70 g omekšalog maslaca sobne temperature
  • 10 žlica smeđeg šećera
  • 2 žlice cimeta
  • 2 žlice brašna

Krema:

  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 3 žlice krem sira
  • 2 žlice viskija

Priprema:

1. Pomiješajte mlijeko s prokuhanom vrućom vodom, dodajte kvasac i žličicu šećera, promiješajte i ostavite da stoji 5 minuta.

2. U zdjeli za miksanje pomiješajte brašno (bijelo i integralno), ostatak šećera, sol, ulje i razmućena jaja. Dodajte smjesu mlijeka i kvasca.

3. Ako koristite mikser, miješajte smjesu s metlicama za miješenje tijesta na srednjoj brzini 10 minuta. Tijesto mora biti glatko ali još uvijek malo ljepljivo.

4. Na kraju kada se tijesto poveže u jednoličnu masu dodajte malo ulja kako bi u potpunosti nauljili površinu tijesta, pokrijte nauljeno tijesto plastičnom folijom i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen, 1 do 2 sata.

5. Pripremite nadjev. U manjoj zdjeli pomiješajte šećer, cimet i brašno.

6. Kada se tijesto diglo prebacite ga na pobrašnjenu površinu, još malo pobrašnite i razvaljajte tako da dobijete oblik kvadrata veličine 50x30 cm.

7. Površinu tijesta namažite omekšalim maslacem i zatim pospite smjesom cimeta i šećera.

8. Zarolajte tijesto u čvrstu rolu počevši na dužoj strani. Režite rolu na šnite debljine 4-5 cm. Dobiti ćete oko 10-ak rolica (ako odrežete krajeve nešto manje). Ako želite uredne rolice za rezanje koristite konac za kuhanje. Podvucite konac ispod role na mjestu na kojem želite rezati, krajeve konca prebacite na suprotnu stranu iznad role i zategnite.

9. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Posložite rolice jednu uz drugu, pokrijte plastičnom folijom i stavite na toplo mjesto da se dižu još 30-ak minuta.

10. Zagrijte pećnicu na 180C i pecite rolice 30-ak minuta dok ne poprime zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i pustite da se hlade.

11. Pripremite kremu. Miksajte omekšali maslac, šećer, krem sir i viski dok ne dobijete glatku smjesu.

12. Namažite cimet rolice kremom dok su još mlake i uživajte u svakom zalogaju! 

 

Adrianu pratite na blogu Weareatelove i Facebook stranici.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Barbara Petrović
    merida 21:56 16. Veljača 2015.

    Obožavam ove kolače, koje zovem puževi. Ja ih volim najviše sa orasima, čokoladom i cimetom. Ova varijanta sa viskijem zvuči primamljivo pa ću isprobati.