Kolumne 01. rujna 2014.

Džem od šljiva i đumbira

naslov dem.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Završetak ljeta je u našoj kući uvijek mirisao na džem od šljiva i fine note ruma jer moja mama je uvijek dodavala rum u sve svoje džemove i pekmeze. Govorila je da se tako pekmez ili džem ne kvari i da je rum prirodni konzervans (sad koliko je rum prirodan, o tom – potom, ali je ipak bolji od svih onih kemija iz raznih vrećica i bočica).

I stvarno se njeni pekmezi, džemovi i marmelade nisu skoro nikad kvarili. Tako sam i ja preuzela istu metodu pri ukuhavanju džemova i rum je jedini konzervans koji priznajem. Uz bosiljak, naravno, ali on, također, spada u prirodne konzervanse i koristim ga u slanim zimnicama.

Ovaj džem je rađen po maminom receptu uz moja dva-tri dodatka pa je stoga ovaj džem varijacija na temu; ja sam stavljala fruktozu umjesto šećera i dodala sam đumbir. I malo cimeta i kardamoma. I bijeli dio korice od limuna zato što ona u sebi sadrži veliki postotak prirodnog pektina koji je zaslužan za bolje zgušnjavanje i prirodno želiranje džema. U sve svoje džemove i pekmeze uvijek dodajem bijeli dio korice od limuna i nikad ne koristim nikakva umjetna sredstva za želiranje. Jeste li znali za ovo svojstvo bijelog dijela korice limuna?

Budući da u ovom džemu nema kemijskih supstanci i brzog želiranja, malo ga je duže potrebno kuhati. I samo to. Savršene je teksture, odličnog okusa, prepun punog okusa šljiva i fine, pikantne note đumbire, i što je najvažnije, uopće se ne kvari. Znam da svaka kuća ima svoj recept (ili više njih) za džem od šljiva, ali nije naodmet toj zbirci dodati i još jedan recept.

Sastojci (za 5-6 teglica od 600 ml):

4 kg šljiva
500 g fruktoze (ili 800 gr šećera)
4 vanilin šećera
1 mala žlica mljevenog kardamoma (ako nemate, izostavite)
2 male žlice mljevenog cimeta
Sok od 1 limuna
Bijeli dio kore od 1 limuna
100 g đumbira (narezanog na deblje ploške)
100 ml ruma

Priprema:


1. Operite šljive, očistite ih od koštica i prepolovite na pola. Đumbir očistite i ogulite od kore, izrežite na šire ploške i dodajte šljivama. Potom u lonac dodajte sok od jednog limuna, fruktozu ili šećer te vanilin šećer pa sve dobro promiješajte i ostavite da se šljive maceriraju, odnosno, da odstoje u šećeru kako bi se od plodova šljiva izdvojila tekućina. Možete ih ostaviti u hladnjaku i preko noći, ali ako nemate vremena, neka odstoje tako najmanje 2-3 sata. NAPOMENA: Ako niste ljubitelj đumbira, preskočite ovaj korak ili đumbir dodajte tijekom kuhanja kako bi džem poprimio samo laganu aromu đumbira.
2. Stavite lonac sa šljivama na laganu vatru i neka polako zakuha. Kad je zakuhalo, dodajte začine – cimet i kardamom te na veće komade narezani bijeli dio korice od limuna. Pripazite da dobro na tanko ogulite sve žute, vanjske dijelove korice jer ona daje gorčinu.
3. Pustite da se džem kuha na laganoj vatri oko 1 sat i 30 minuta. Pri kuhanju možete, ali ne morate skidati pjenu koja se stvara. Ako džem lagano kuha, pjena će se manje stvarati. 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte rum i dobro promiješajte. NAPOMENA: prije ulijevanja džema u staklenke možete izvaditi komade đumbira, ali i ne morate.
4. Provjerite je li džem kuhan, odnosno, je li se dovoljno zgusnuo tako što ćete ga kapnuti na ledeni tanjurić (uronite ga u duboko zamrzavanje na 10 minuta). Ako se džem prilikom guranja prstom ili žlicom lagano mreška, džem je spreman za ulijevanje u staklenke. NAPOMENA: ako želite, prije samog kraja kuhanja, džem možete malo izraditi štapnim mikserom. Ja to ne prakticiram jer volim veće komade šljiva i cijele kožice.
5. Staklenke sterilizirajte u vrućoj pećnici (na 100° C), vadite ih vruće iz pećnice pa odmah u njih ulijevajte vrući džem. Kad ste ulili džem u staklenku, po površini zalijte žlicom ruma i zatvorite staklenku. Tako napravite sa svim staklenkama. Kad zalijete džem rumom, staklenke nije potrebno preokretati na poklopac. Zamotajte u krpu ili veći ručnik sve staklenke zajedno i pustite da se tako hlade dok se potpuno ne ohlade.
6. Ovako pripremljen džem je spreman za konzumaciju odmah po hlađenju, ali može i dugo stajati u vašim smočnicama ili podrumima bez kvarenja. Idealan je za doručak uz kruh s maslacem, za palačinke, kao nadjev za crostate i ostale kolače, ali i za konzumiranje žlicom u nedostatku drugog slatkog u kući. Provjereno je dobar!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.