Kolumne 31. ožujka 2015.

Ekleri

Ekleri
gastro postao gastro.24sata.hr
Ekleri su jedan od onih klasika slastičarstva koji objedinjuju svima omiljene okuse – hrskavo tijesto i aromatičnu kremu.

Pogodni su za razne varijacije, stoga, u kremu od vanilije možete dodati malo kave ili omiljenih likera, a zamijeniti ju možete i nekom čokoladnom ili voćnom kremom. Ekleri su primamljivi izgledom i savršen su kremasti desert koji nikako ne mora biti klasičan niti običan – proučite osnovni recept i dalje se igrajte okusima i aromama.

Tijesto za eklere isto je kao i za profiterole, kuhano pa pečeno. Pratite recept i uspješno ih pripremite svaki put.

Tijesto:

  • 250 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca
  • 150 g glatkog brašna
  • 4 jaja

Postupak za tijesto:

  1. Mlijeko i sol zagrijavajte do vrenja. U vruće mlijeko dodajte maslac i miješajte da se otopi.
  2. Kad se maslac otopio polako dodajte brašno i miješajte da se svo brašno upije u mlijeko i da nema grudica (ako vam je teško pjenjačom, miješajte kuhačom). Morate dobiti masnu i bijelu kuglu tijesta koju miješajte otprilike još pola minute i zatim maknite s vatre. Ohladite na sobnu temperaturu.
  3. Kad je tijesto ohlađeno, umiksavajte jedno po jedno jaje. Dodajte jaje, dobro izmiksajte (oko minutu) i zatim ostavite tijesto 5 minuta da se jaje upije u ostale sastojke. Zatim dodajte drugo jaje, izmiksajte i opet ostavite 5 minuta. Ponavljajte dok ne potrošite sva jaja. Trebate dobiti glatko i sjajno tijesto, gustoće poput neke kuhane kreme.
  4. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu te istiskujte na papir za pečenje. Pazite da vam ekleri budu iste dužine i debljine.
  5. Pecite na 220°C, 15 minuta – ovisi i o pećnici. (da poprime zlatnu boju).

Krema:

  • 3 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 1 mahuna vanilije (ili žličica ekstrakta vanilije)
  • 100 g oštrog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 150 g maslaca

Postupak za kremu:

  1. Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom, dodajte sjemenke iz mahune vanilije.
  2. 200 ml mlijeka odvojite i u njemu razmutite brašno. Brašno razmućeno u mlijeku dobro umiješajte u smjesu s jajima. Ostatak mlijeka zagrijte (ne treba ključati) i u njega ulijte smjesu s jajima i brašnom.
  3. Odmah počnite miješati i kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući, da se krema zgusne.
  4. Kremu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, zatim umiksajte maslac sobne temperature. Ohladite.

Punjenje:

Eklere po dužini prerežite napola i punite kremom ili na jednoj strani eklera probušite rupu, istisnite kremu slastičarkom vrećicom unutar eklera. Možete ih posipati šećerom u prahu ili prelivati otopljenom čokoladom.

Anju možete pratiti i na njezinom blogu SweetHeartSweets Facebook stranici.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.