Kolumne 09. siječnja 2015.

Juha od bundeve i sušenih vrganja

Juha od bundeve i sušenih vrganja
1/2
foto: Sandra Rončević
gastro postao gastro.24sata.hr
Fina kremasta juha najbolji je lijek za hladne dane i siguran recept za toplo jelo

Nakon blagdana svi posežemo za laganijim jelima, uglavnom, toplim juhama ili povrtnim varivima. Ja vam danas donosim recept za juhu koju često kuham, juhu koja je u isto vrijeme niskokalorična, ali vrlo hranjiva i bogata okusima. Ako ste od onih koji vole guste, kremaste juhe, onda je ova juha za vas pun pogodak. Probajte spojiti slatku bundevu i mirisne suhe vrganje, dobit ćete juhu koja će se često vraćati na vaš stol u raznim prilikama.

Trebat će vam nešto više od pola sata i sljedeće namirnice:

Sastojci:

500 g očišćene bundeve (ja najčešće koristim muškatnu ili hokaido bundevu)

1 srednja glavica luka

1 režanj češnjaka

1 žličica suhe majčine dušice (timijana)

1 mala suha chili papričica (peperoncino)

20 g suhih vrganja

maslinovo ulje

sol

voda

 

Priprema:

1. Očistite bundevu i narežite je na kockice. Nakon toga očistite jedan luk srednje veličine i narežite ga na sitno te ga stavite pirjati na prethodno zagrijano maslinovo ulje, dodajte jednu žličicu suhe majčine dušice(timijana), dodajte malu chili papričicu (peperoncino) i pirjajte dok luk ne postane staklast.

2. Na pripremljeni luk dodajte kockice bundeve, sve zalijte vrućom vodom (onako da pokrije bundevu) i jedan čen sitno sjeckanog češnjaka (ili istisnutog), poklopite poklopcem i pustite da se kuha na laganoj vatri 20 minuta.

3. Paralelno pripremite suhe vrganje: stavite ih u posudu, prelijte vrućom vodom i pustite da se tako namaču dok se ne skuha bundeva.

4. Kad je bundeva kuhana, maknite lonac s vatre, dobro izmiksajte bundevu štapnim mikserom (bez odlijevanja vode) dok ne dobijete gustu kremu. Na isti način usitinite suhe vrganje (bez odlijevanja vode). U pire od bundeve dodajte pire od suhih vrganja te lagano dodajte vode (ako je potrebno) do željene gustoće vaše juhe.

5. Vratite lonac na vatru, malo dosolite po vlastitom ukusu (ova je juha poprilično slatkasta) i pustite da baci još jedan-dva ključa.

6. Servirajte u dubljim tanjurima ili zdjelicama pokapanu maslinovim uljem ili slatkim vrhnjem (ono za tučeno slatko vrhnje, ali bez miksanja).

Napomena: ako ne želite pikantnu juhu, prije miksanja bundeve u pire izvadite chili papričicu.

Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom&slatkom 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.