Kolumne 19. siječnja 2015.

Kruh od konoplje

Kruh od konoplje
1/2
foto: Sanja Mijac
gastro postao gastro.24sata.hr
Ja sam brašno od sjemenki konoplje isprobala u kruhu koji se ne mijesi, vi, naravno, možete i u nekom drugom, omiljenom receptu za kruh ili kolač.

Živim u malom gradu, pa je neke popularne namirnice poput brašna od sjemenki konoplje ovdje teško za pronaći. Jedan dan sam slučajno naišla na novi asortiman u jednom trgovačkom centru i uhvatila svoju vrećicu, odmah je išlo na isprobavanje.

Okus mi je bio stvarno nov, fin, pomalo podsjeća na mljevene suncokretove sjemenke. Brašno od sjemenki konoplje obavezno koristite kao dodatak drugim vrstama brašna u omjeru 1:5 (max 20% konopljinog brašna) za pečenje slanih i slatkih pekarskih i slastičarskih proizvoda.

Pronašla sam da je to je jedino biljno brašno koje sadrži idealan omjer omega­ 3 i omega­6 višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina, GLA, gama linolensku višestruko nezasićenu esencijalnu masnu kiselinu i SDA, stearidonsku višestruko nezasićenu esencijalnu masnu kiselinu, sve aminokiseline, vitamine skupine B (osim B12), vitamin E (tokoferol), provitamin A (betakaroten), minerale (željezo, bakar, cink, fosfor, kalij, kalcij, magnezij i mangan), te netopiva dijetalna vlakna. Ne sadrži kolesterol, trans masti, gluten, laktozu, niti tripsin što znači da je lako probavljivo.

Ja sam brašno isprobala u kruhu koji se ne mijesi, vi, naravno, možete i u nekom drugom, omiljenom receptu za kruh ili kolač.

Kruh od konoplje

Sastojci za 1 veliki obiteljski kruh 

  • 720 g brašna po želji
  • 180 g brašna od sjemenki konoplje
  • Pola žličice suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • 800 ml mlake vode

Priprema:

Ovo je kruh koji se peče u loncu sa poklopcem ili u kućnoj peki, pazite da lonac slučajno nema gumenih dijelova koji bi vam se otopili.

1. U velikoj posudi pomiješajte brašna, suhi kvasac i sol. Dodajte vodu i špatulom ili kuhačom zamiješajte smjesu dok se sve ne spoji. Smjesa će biti sva ljepljiva i maljava, to tako treba.

2. Posudu prekrijte i ostavite na toplom oko 12­15 sati (najbolje vam je ovo smiješati jedno poslijepodne i ostaviti preko noći).

3. Kada je tijesto odstajalo, radnu površinu dobro pobrašnite i tijesto nježno prebacite iz posude. Navlažite ruke hladnom vodom pa rukama rastanjite tijesto. Zatim ga preklopite nekoliko puta, tako da sve krajeve tijesta preklopite prema sredini. Ukoliko imate lopaticu za tijesto ona će vam puno pomoći.

4. Zatim si pripremite veću kuhinjsku krpu – dobro po njoj pospite brašno, tijesto nježno prebacite na krpu, odozgora pospite sa još brašna, prekrijte i ostavite da se diže na toplom još barem 2 sata. Nakon stajanja tijesto bi se trebalo udvostručiti.

5. Upalite pećnicu na 250C i u nju stavite lonac s poklopcem da se grije, a tijesto ostavite da se još diže.

6. Kada se je pećnica ugrijala – lonac izvadite iz pećnice, tijesto prebacite iz krpe u lonac pritom pazeći da ona preklopljena strana tijesta bude gore – tu bi vam se kasnije i trebala napraviti ona fina pukotina na kruhu. Poklopite lonac s poklopcem i vratite u pećnicu.

7. Pecite u poklopljenom loncu 30 minuta.

8. Nakon 30 minuta maknite poklopac i pecite bez njega još 15ak minuta dok ne dobijete lijepu zlatno smeđu koricu.

9. Ohladite kruh ili ga jedite toplog – po želji.

 

Sanju možete pratiti i na njezinom blogu Domaćica.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.