Špajza Gastro zvijezda 13. listopada 2017.

Otkrili smo tajnu savršenog čokoladnog lava kolača

Lava kolac
foto: Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Jelenin Instagram profil prava je riznica raznovrsnosti koja instatno izaziva zazubice. Svoje slasne kreacije dijeli i na blogu Cooking With the Cat, a specijalnost su joj tijesta u svim bojama. Voli slatko i slano i naš je apsolutni favorit kada su u pitanju lijepe fotografije hrane...

Nemojte da vas zavara tekuće srce ove slastice, njegova je priprema zapravo vrlo jednostavna. Bitno je samo pogoditi pravo vrijeme za izvaditi kolač iz pećnice kako bi osim u finom biskvitu uživali i u bogatom „umaku“ iz sredine kolača.

U ovoj verziji vam donosim manje sladak kolač, bez dodanog šećera koji je obogaćen aromama kave, vanilije i amaretto likera. Također možete eksperimentirati s okusima te zamijeniti amaretto rumom, te ako volite cimet ili čak chilli papričice dodati ih umjesto kave.

Sastojci:

  • 180g tamne čokolade
  • 75g maslaca
  • 1 žličica instant kave
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica amaretto likera (ili ruma za kolače)
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 30g mekog brašna

Lava kolac 2 | Author: Jelena Markota foto: Jelena Markota

Priprema:

  1. Zagrijemo pećnicu na 230 stupnjeva Celzijusa. Vatrostalne posudice (kalup za souffle) namastimo maslacem te ako želimo, dodatno s malo ulja.
  2. Na dno posudice stavimo malo kakaa da nam se kolač ne zalijepi. Nasjeckanu čokoladu stavimo u posudu zajedno s maslacem te je otapamo u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30-ak sekundi dok ne dobijemo lijepu smjesu bez ikakvih grudica.
  3. Čokoladu možemo otopiti i na pari. U rastopljenu čokoladu dodamo jaja, kavu otopljenu u malo likera i ekstrakt vanilije.
  4. Dobro izmiješamo te na kraju umiješamo brašno. Smjesu podijelimo u 4 posudice i pečemo 10 minuta (ne više!) što je dovoljno da centar ovog kolača ostane žitak poput lave.
  5. Kada je kolač gotov na vrhu se stvori korica dok bi u centru posudice smjesa još uvijek trebala biti konkavna. Čim se posudica rashladi dovoljno da s njom možemo rukovati prođemo nožem lagano oko ruba, iskrenemo kolač i uživamo u ovoj čokoladnoj bombici. Kolač po želji pospemo kakaom ili šećerom u prahu.

Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat i Instagram profilu eardur.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Barbara Petrović
    merida 16:05 26. Kolovoz 2015.

    Fino moram priznati. Prvo moram nabaviti male kalupiće pa isprobati ovaj kolač.