Kolumne 23. lipnja 2016.

Minutni cheesecake u čaši

ciz
foto: Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto je i ne da vam se paliti pećnicu i dodatno grijati ionako prezagrijane kuhinje? Želite što manje vremena provesti u kuhinji ali biste ipak nešto slatko? Imam recept za vas.

Da cheesecake svatko voli nije tajna, kao što tajna nije i da svi/e imaju svoje omiljene recepte. U tom moru recepata ja vam predlažem da iskušate ovaj kojem pečenje traje manje od minute.

Priprema se u mikrovalnoj pećnici u šalici ili teglici i idealan je desert za nestrpljive ljubitelje/ice slatkoga. Ja sam svoj pripremila u teglici (prije stavljanja u mikrovalnu makla sam sve metalne dijelove i kasnije ih vratila) tako da je osim minutnog moj cheesecake postao i putni!

Sastojci (za 4 šalice):

  • 120 g krem sira
  • 220 g čvrstog jogurta
  • 1/3 mahune vanilije (ili žličica vanilijnog ekstrakta)
  • limunova korica
  • 50 g šećera
  • 1 vanilijin šećer (10 g)
  • 2 bjelanjka
  • 20 g kukuruznog škroba
  • 50 g keksa
cheescake | Author: Jelena Markota foto: Jelena Markota

Priprema:

  1. Krem sir ostavimo na sobnoj temperaturi da se lakše izmiješa s ostalim sastojcima. U veću zdjelu stavimo krem sir, jogurt, ostrugane sjemenke trećine mahune vanilije (možete ih zamijeniti sa žličicom vanilijinog ekstrakta), malo limunove korice, šećer i vanilijin šećer, bjelanjke i kukuruzni škrob. Pjenjačom ili električnim mikserom miješamo par minuta dok ne dobijemo prozračnu smjesu.
  2. U šalice stavimo par žličica izmrvljenog keksa i lagano pritisnemo. Ulijemo smjesu pazeći da šalice ne napunimo skroz do vrha (prilikom kuhanja smjesa se kratkotrajno malo podigne).
  3. Šalice kuhamo jednu po jednu. Kuhanje će ovisiti o jačini i tipu mikrovalne pećnice koju imamo pa je potrebno malo eksperimentiranja. Uz malo opreza svaka šalica će vam uspjeti. Da ne prekuhamo cheesecake mikrovalnu pećnicu palimo u intervalima te promatramo kako se smjesa ponaša.
  4. Mikrovalnu pećnicu prvo uključimo 30 sekunda na srednjoj jačini te potom promotrimo smjesu koja bi u ovoj fazi još trebala biti tekuća, zatim 15 sekunda.
  5. Nakon ukupno 45 sekundi pogledamo šalicu. Ako na vrhu vidimo par mjehurića i smjesa je čvrsta ali još lagano drhtava u sredini cheesecake je gotov. Ako vam se čini da je smjesa pretekuća kuhajte na intervalima od 5 sekunda dok ne dobijete potreban rezultat.
  6. Gotove individualne porcije cheesecakea rashladimo na sobnu temperaturu te potom u frižideru 2 sata (može i kraće vrijeme u zamrzivaču ako ste nestrpljivi/e). Serviramo uz izmrvljeni keks ili svježe voće.

Dobar tek!

Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.