Kolumne 27. travnja 2016.

Crna kronika: Najfiniji kruh s crnilom od sipe!

kruh_od_sipe.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Početak svakog dobrog ručka i svake fešte u prošlosti počinjao je s finim mirisom kruha koji se širio iz pećnice.Jedan dobar ručak u našoj obitelji počinje s kruhom ili pecivom.

Taj miris topline koji nudi svježe pečeni kruh ne može zamijeniti ništa, vraća u prošlost, a kroz njega želimo poslati poruku da treba uživati topli kruh iz bakine pećnice. Savjetovale bismo čitateljima da probaju staviti anis u recepte za kruh jer ga koristimo za u gotovo svim pecivima i kruhovima.

Kruh s mediteranskim travama

Ovaj kruh možete napraviti i bez mediteranskih trava jednostavno kao fini bijeli kruh ili kao male kruščiće u kalupima od muffina. Omjeri su dati u šalicama jer često na moru ili u vikendici nemamo vagu pri ruci pa je ovaj recept temelj omjera za odličan kruh.

Sastojci:

  • 3 šalice mlake vode
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica šećera ili 1 žlica meda
  • 6.5 šalica brašna za dizano tijesto (ja radim najčešće s glatkim brašnom tipa 550)
  • vrećica suhog kvasca (naravno može i svježi, ali kvasac prije otopite u vodi sa šećerom)
  • ulje i papir za pečenje za kalup
Kruh s mediteranskim travama | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Začinsko bilje
Sastojci:

  • 2 čajne žličice ružmarina
  • 2 žličice kadulje
  • 2 žličice timijana
  • 2 žličice bosiljka
  • sjemenke suhog anisa - 1 žličica 

Napomena:
U sve kruhove stavljam sjemenke anisa jer mi jednostavno donosi miris dobrog kruha. Ako koristite svježe bilje dobro ga je kuhinjskim škarama prije isjeckati u zdjelicu i odstraniti tvrde dijelove biljke. Ako se koristi suho začinsko bilje onda ga se stavlja nešto manje jer je intenzivnijeg mirisa.

Priprema:

  1. Kvasac razlomiti, staviti malo šećera i zaliti s malo mlake vode, pomiješati i pustiti da se diže 15-20 min. Ako koristite suhi kvasac dovoljno ga je razmutiti u mlakoj vodi.
  2. U prosijano brašno staviti sol, ostatak vode, ulja, kvasac, dodati začinsko bilje. Pustiti tijesto da se diže 1 sat, nakon toga ga ponovo izraditi (postupak nije nužan ako se ostavi kruh 2 sata tijesto će na sobnoj temperaturi pokriveno učiniti svoje.
  3. Oblikovati kruh i peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Peći oko 45 do 50 minuta. Kruh pustiti da odstoji 15 min.

Od ovog tijesta za kruh možete peći male „bublice“ raznih oblika. Jedan jako jednostavan oblik je da se tri male kuglice stave u kalup od muffina (kalup prije namažite uljem i pobrašnite) i dobit ćete oblik djeteline s tri lista.

Kukuruzni kruh
Sastojci:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žličice šećera
  • 4 žličice soli
  • 7 dl - 8 dl mlake vode
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 dl mlijeka
  • 1 kvasac paketić ili kocka svježeg kvasca

Priprema:

  1. Napraviti kvasac (postupak ako je svježi: otopiti i pričekati 10-15 min) ako je suhi samo ga otopiti
  2. Prosijati brašno: kukuruzno, bijelo oštro i bijelo glatko, dodati sol, šećer, mlaku vodu, ulje, mlijeko.
  3. U ugašenoj pećnici zagrijanoj na 60 stupnjeva pustiti tijesto da se diže.
  4. Nakon 15 min ponovno izmijesiti i staviti kruh u kalupe, peći cca 1 sat na 170 stupnjeva i odmah nakon što se ispeče izvaditi iz kalupa i poškropiti s hladnom vodom.

Kruh s crnilom od sipe
Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 vrećica crnila od sipe
  • 2-3 dcl mlake vode (ovisi o brašnu)
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

  1. U vodu dodajemo kvasac (voda mora biti mlaka) nikako topla.
  2. Prosijati brašno te dodati u tekuću smjesu (vode, kvasca)
  3. Crnilo iz vrećice staviti u malo maslinovog ulja i 1 dcl vode, a nakon toga povezati sve s brašnom
  4. Izraditi tijesto
  5. Nakon sat vremena malo promijesiti tijesto, staviti ga u namašćen kalup kojega smo obložili s papirom za pečenje
  6. Peći u pećnici na 180 stupnjeva manje od 1 sat između 45 do 50 minuta.
  7. Kada je kruh gotov, izvadite ga iz kalupa, okrenite na drugu stranu (obrnuto) pa ostavite još desetak minuta da se ohladi.

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.