Kolumne 17. siječnja 2018.

Pašta fažol za savršen zimski stol

Pašta fažol
Pašta fažol, jedno od omiljenih zimskih jela za utjehu foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Obožavam zimu. Prvenstveno zbog mirnoće koju unosi u moj svijet. Priroda se umiri i stiša, moje popodnevne šetnje na hladnoći pročiste um više no proljetne, krv mi po povratku u topao dom kola brže i toplije, a i više se stišćem s dragim na kauču. Osjećam se zdravo. Zima je, kažu ljudi, strašno i hladno godišnje doba. Za mene je toplija od ljeta, barem u srcu.

Zimi više kuham i više pečem. Volim kad mi stan miriši na topao kruh, kolače i fina kuhana jela. Pravo godišnje doba za žlicu. A kad pomislim na žlicu, zimu i topao dom odmah mi se pojavi slika dubokog tanjura punog pašte i fažola koji se smireno puši.Moj zimski comfort food je definitivno, potpisujem to, pašta i fažol. Pašta i fažol originalno je talijansko jelo (Pasta e fagioli) koje se zadržalo na Kvarneru, Istri i otocima.

 

Možda vas zanima... Pašta s fažolom Recepti

 

pašta fažol Možda vas zanima... Brzo, fino i jednostavno: Pašta fažol za prste polizati None

 

Jednostavno je za pripremu, mirisno i jako ukusno. Uz šnitu, dvije kruha, čašu vina ili piva i nezaobilaznu kobasicu ili suho meso pravi je zimski užitak. Vjerujem da su mnogi već probali paštu i fažol ili su je redovno jeli u svojim domovima. Sigurna sam da su Primorcima i Dalmatincima none, babe, mame i matere kuhale ovo jednostavno jelo te da su mnogi zimski ručkovi mirisali na grah, paštu, pancetu, češnjak i peršin. U čast ovom skromnom jelu dijelim s vama recept. Želja mi je da ga probaju i oni koji ga nikada prije nisu kušali, ali i da podsjetim one koji znaju o čemu govorim da ga ponovno pripreme.
Sretna vam zima uz žlicu pašte i fažola.
 

Sastojci:
• ½ kg graha
• 
1 luk
• 
2-3 manje mrkve
• 
komad korijena celera
• 
2 lovorova lista
• 
maslinovo ulje
• 
1-2 žličice koncentrata rajčice iz tube
• tjestenina manje veličine npr. pužići
• sol i papar

Pešt:
• 10 dkg pancete
• 
4-5 češnja češnjaka
• 
svježi peršin

pašta fažol.jpg | Author:

  1. Grah namočite preko noći. Ako ste to zaboravili učiniti, namočite ga barem 30 min u toploj vodi prije kuhanja. Stavite ga kuhati u hladnu vodu. Nakon što zavrije neka ključa 10 minuta pa prvu vodu bacite. Tako će vas grah manje napuhavati i imat ćete manje vjetrova.
  2. U loncu u kojem ćete dalje kuhati grah, prvo na maslinovom ulju prepržite sitno kosani luk i celer te mrkvu sjeckanu na manje komadiće. Stavite i lovor pa sve dinstajte otprilike 5-7 minuta. U to ubacite grah i sve prelijte vodom. Pustite da grah kuha.
  3. U međuvremenu napravite pešt tako da u blenderu ili sjeckalici smiksate pancetu, češnjak i peršin i da dobijete teksturu paste.
  4. Kada je grah na pola kuhan ubacite u njega pešt i dodajte koncentrat rajčice. Posolite, popaprite i pustite da se krčka.
  5. Pred kraj ukuhajte tjesteninu. Ja običavam staviti pužiće ili neku drugu kratku tjesteninu. Ako vam se sviđaju špageti stavite njih, ali ih prije obavezno razlomite. Igrajte se!
  6. Ukoliko želite kakvo suho meso tada ga stavite kuhati u vrijeme kad ste stavili i grah, nek se kuha s njim. Ako želite finu kobasicu stavite je pred kraj kuhanja.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.