Kolumne 30. ožujka 2015.

Čoko torta s jagodama bez brašna

Proljetna torta s jagodama i čokoladom
foto: Anastazija Makjanić
gastro postao gastro.24sata.hr
Anastazija vam predstavlja idealnu proljetnu tortu koja se priprema bez brašna.

Čoko torta s jagodama (bez brašna)

Sastojci:

  • 300 g tamne čokolade (70% kakaa)
  • 130 g maslaca
  • 6 jaja
  • 2 žličice instant kave

Sastojci za nadjev od jagoda:

  • 180 g jagoda
  • 140 g šećera
  • Sok od 1 limuna
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 2 listića želatine

Priprema: 

1. Čokoladu s maslacem otopite na pari, a jaja odvojite na žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke pjenasto izmiksajte, a žumanjke lagano umiješajte u smjesu čokolade i maslaca. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu, lagano sa špatulom umiješajte i bjelanjke.

2. Pećnicu zagrijte na 140°C. Protvan promjera 18 cm obložite papirom za pečenje, a izvana aluminijskom folijom. Čokoladni biskvit se peče u vodenoj kupelji pa stoga protvan stavite u veću tepsiju koju ćete napuniti s vodom do visine pola biskvita. Biskvit pecite 30 minuta, a nakon toga pustite da se dobro ohladi.

3. Za to vrijeme napravite pire od jagoda. Jagode zajedno sa 100 grama šećera i sokom 1 limuna stavite kuhati na srednje jaku vatru 10ak minuta. Slatko vrhnje zajedno s ostatkom šećera izmiksajte dok ne dobijete čvrsti šlag.

4. Listiće želatin potopite u hladnu vodu 5 minuta, a zatim ocijedite vodu i umiješajte želatinu u topli pire od jagoda.

5. Pire umiješajte lagano sa špatulom u čvrsti šlag te ga stavite u hladnjak na sat vremena da se dobro ohladi. Premažite čokoladnu tortu s nadjevom od jagoda i dodatno ukrasite jagodama po želji. Uživajte! 

 

Anastaziju možete pratiti na njenom blogu i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.