Kolumne 18. siječnja 2014.

Rolada s okusom naranče

Rolada naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Siječanjski izazov – naranče! Nakon blagdanskog overdoziranja kolačima, prva ideja mi je bila iskoristiti naranču u nekoj priči koja neće biti slatka. Možda jednostavna i osvježavajuća salata s narančama?

Naša blogerica Sandra iskoristila je sezonu naranči i pripremila ukusan desert Sezona je naranči – iskoristite je! Napravite ovu jednostavnu roladu s puding kremom, koricom i džemom od naranče i uživajte u njoj svim svojim čulima. Potrebno vam je svega par sastojaka; nešto jaja, brašna, malo meda, puding, marmelada ili džem od naranče te domaće nešpricane naranče. I puno strpljenja dok se rolada hladi. Probajte! Ova se poslastica jako brzo sprema, a osvaja okusom na prvi griz.

Rolada s puding-kremom od naranče

Sastojci za biskvit:
4 žumanjka (oko 75 g)
4 bjelanjka
70 g šećera za žutanjke + 25 g šećera za bjelanjke
1 velika žlica meda
korica od nešpricane naranče (oko pola naranče)
55 g glatkog brašna
50 g gustina (škrobnog brašna)  

Krema od pudinga (dovoljno za premazivanje i iznutra i izvana):
2 bourbon pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
2 žlice šećera
korica od nešpricane naranče (oko pola naranče)
125 g maslaca
2 žlice marmelade ili džema od gorke naranče + džem za premazivanje pečene kore biskvita
100 g bijele čokolade za ukrašavanje + žličica ulja za topljenje čokolade

Postupak za kremu:

  1. Odmjerite 600 ml mlijeka od kojeg oduzmite 4-5 žlica kako biste izmiješali prah za puding u koji ste dodali dvije žlice šećera (pripazite da dobro izmiješate i da nema grudica). Ostatak mlijeka stavite na vatru da lagano zakipi te u njega dodajte sitno ribanu koricu od pola nešpricane naranče. Kad mlijeko zakipi, u njega dodajte izmiješani prah za puding te skuhajte gusti puding. Kad je puding kuhan, premjestite ga u plastičnu posudu, prekrijte ga prozirnom folijom da dodiruje puding kako se ne bi stvorila korica i pustite da se puding ohladi.
  2. Kad se puding ohladio, dobro ga izradite mikserom te mu postepeno dodajte 125 grama maslaca rezanog na kockice i mutite dok ne dobijete lijepu glatku kremu. Na kraju u tako pripremljenu kremu dodajte 2 žlice marmelade od gorke naranče (ili slatke ako ne volite gorku) i dobro izmiješajte. Kremu ostavite da se ohladi dok ne pripremite biskvit.

Postupak za biskvit*:

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2.  U žutanjke dodajte 70 gr šećera, sitno ribanu koricu naranče i med i dobro izmiksajte mikserom dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu.
  3.  Bjelanjke istucite u lagani snijeg dodajući im šećer (onih 25 grama). Smjesa od bjelanjaka ne treba biti prečvrsta. Prekinite miksanje čim se pojave prvi jasni vrhovi od snijega na metlicama.
  4. Smjesu od bjelanjaka naizmjence s prosijanim brašnom i gustinom postepeno (zajedno izmiješajte i prosijte brašno i gustin – ja sijem direktno u posudu) dodajte u smjesu od žutanjaka i lagano svaki put izmiješajte špatulom ili drvenom žlicom. Miješajte pažljivo i polako pazeći da vam smjesa ostane prozračna i pjenasta (da ne padne).
  5. Pleh veličine 40x30cm prekrijte papirom za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedite smjesu za biskvit.
  6. Pecite na srednjoj rešetki, na 220 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici (kod mene uvijek ventilacijska) i to točno 5 minuta. Ovako kratko pečeni biskvit na visokoj temperaturi bude pjenast i prozračan i tijesto ne puca prilikom motanja.
  7.  Kad je tijesto pečeno, ostavite ga par minuta u plehu u kojem se peklo, a onda ga prebacite/preokrenite na drugi komad papira za pečenje te odmah potom skinite papir s donje strane na kojoj se tijesto peklo.
  8. Ostavite tijesto da se ohladi bez motanja u roladu dok je još vruće. Lako se mota i kad se ohladi.


* recept za biskvitnu roladu preuzet iz knjige „Dolci - Manuale Pratico di Pasticceria, Giovanni Pina“ (uz jako sitne modifikacije i dodavanje narančine korice u biskvitnu smjesu), a još prije ga je obradila blogerica Dajana na svom blogu Baker's Corner... Somewhere in my kitchen (kod Dajane imate u slikama cijeli postupak izrade biskvita)

Postupak izrade rolade:

  1. Kad se tijesto ohladilo, premažite ga u tankom sloju marmeladom ili džemom od gorke naranče, na taj sloj u finom sloju nanesite jedan dio kreme od pudinga pa zarolajte u roladu. Stavite da se rolada ohladi i stegne (sat-dva ili preko noći) pa je premažite izvana s ostatkom kreme od pudinga. 
  2. Otopite na pari 100 grama bijele čokolade u koju dodajte žličicu ulja. Prohladite otopljenu čokoladu pa je u tankim mlazovima ili žličicom šarajući nanesite na roladu. Roladu dobro ohladite pa poslužite i uživajte!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.