Monte torta sinonim je za proslavu jer se radi o uistinu bogatoj torti koju svi obožavaju. Čokolada, Nutella, lješnjaci u jednom receptu garantiraju desert s kojim ne možeš pogriješiti. Verzija ove torte ima uistinu mnogo, no najbolja Monte torta dolazi iz kuhinje Tanje Kovač, autorice bloga Recepttura.
Dvije kreme Monte tortu čine savršenom za svaku proslavu
Ako se ne možeš odlučiti voliš li više čokoladnu kremu ili kremu od vanilije, onda je Monte torta ideala za tebe. Dvije slasne kreme se spajaju s dva sloja, onim od Nutelle i onim od keksa, a sve je zaokruženo biskvitom od bjelanjaka s hrskavim lješnjacima. Kreme za Monte tortu se pripremaju od iste baze što znatno skraćuje pripremu.
Monte tortu najbolje priprema Tanja
Tanja Kovač autorica je bloga Recepttura, a u svojoj slatkoj kuharici ima i recept za Monte tortu s čokoladom i vanilijom. Kaže kako se radi torti vrlo profinjenog okusa te obiluje slojevima i bogatim kremama. Njezina tajna posebno ukusne Monte torte je šlag na kraju, doslovno. Umjesto biljnog, Tanja koristi mliječni šlag koji Monte torti daje puniji i kremastiji okus. Kako Tanja priprema Monte tortu pogledaj i u videu u nastavku.
Monte torta recept by Recepttura
Sastojci:
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 30 g brašna
- 2 praška za puding od vanilije
- 250 g margarina ili maslaca sobne temperature
- 100 g čokolade za kuhanje
Za biskvit:
- 150 g prepečenih narezanih lješnjaka
- 6 bjelanjaka
- 90 g šećera
- 90 g brašna
Zasebni slojevi:
- 200 g tople Nutelle
- 5 - 6 komada piškota ili keksa s maslacem
Ukrašavanje:
- 350 ml mliječnog vrhnja za šlag
Priprema:
- Prvo treba izraditi kremu. U žumanjke dodaj šećer i vanilin šećer i muti mikserom da smjesa postane svijetla i gusta. Zatim u smjesu dodaj prašak za puding i brašno, te dodaj malo mlijeka da smjesa bude tekuća. Sve dobro izmiksaj da nema grudica.
- Ostatak mlijeka stavi kuhati i kad zavrije makni sa strane.
- Sipaj žutu smjesu u mlijeko te vrati na vatru i miješaj cijelo vrijeme da se smjesa zgusne bez grudica (oko 2 minute).
- Skuhanu kremu prekrij prozirnom folijom i ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu. Ako nemaš prozirnu foliju, s vremena na vrijeme promiješaj po vrhu da se na kremi ne stvori korica.
- Dok se krema hladi, treba izraditi biskvit.
- Kalupu promjera 26 centimetara na dno stavi papir za pečenje te ga iskroji i makni višak papira s vanjske strane. S malo margarina namasti dno te ga pobrašni.
- U posudi za miksanje miksaj bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodaj šećer te opet miksaj dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Zatim u snijeg dodaj brašno, a onda ručno, pjenjačom, dobro izjednači smjesu da ostanu svi mjehurići.
- Na dno kalupa rasporedi prepečene sjeckane lješnjake i rukom ih zagladi. Preko lješnjaka nanesi smjesu za biskvit, paziti da dođe do rubova i zagladi je da bude svugdje jednake visine.
- Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa 20 minuta.
- Pečeni biskvit ostavi u kalupu da se ohladi do slaganja slojeva na torti.
- Margarin sobne temperature izradi s mikserom, zatim u njega po malo dodaj ohlađenu kremu i nakon svakog dodavanja sjedini smjesu. Dobivenu kremu podijeli na dva jednaka dijela.
- Čokoladu za kuhanje otopi na pari pa kad se prohladi ubaci u jednu polovicu kreme i dobro izraditi mikserom.
- Zatim treba izvaditi ohlađeni biskvit iz kalupa. Nožićem lagano obrubi kalup i odvoji ga od biskvita. Oslobodi i makni obruč kalupa.
- Na gornju stranu biskvita staviti podlogu na kojoj će stajati torta. Sve preokrenuti tako da se sloj s lješnjacima sada nalazi na gornjoj, a biskvit na donjoj strani.
- Na lješnjake oprezno nanesi toplu Nutellu (zagrijati je u mikrovalnoj ili je držati nekoliko minuta u vrućoj vodi) i razmaži je do rubova.
- Kekse nepravilno izlomi te stavi na sloj Nutelle.
- Zatim se na kekse nanosi svijetla krema koju trebaš premazati do rubova i poravnati.
- Na kremu od vanilije stavi kremu od čokolade te ju dobro zagladi. Tortu stavi u frižider.
- Za ukrašavanje, mikserom umuti vrhnje za šlag u čvrsti šlag. Izvadi tortu iz hladnjaka i sa svih strana namaži šlagom, tako da se ne potroši sav šlag.
- Ostatak šlaga stavi u vrećicu za ukrašavanje pa odgovarajućim nastavkom (ja sam koristila nastavak D2) ukrasi tortu.
- Tortu obavezno dobro ohladi prije rezanja, najbolje preko noći.
U slast!
Još slasnih recepata potraži na blogu Recepttura, ali i na njihovom YouTube kanalu.