Kolumne 24. siječnja 2016.

Tiramisu - sretni svi su!

pamela tiramisu glavna glavna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Tiramisù je u originalu kombinacija nježne kreme i snažne kave, no ubaciti čokoladu u ovu priču nije mi se činilo kao krivi potez.

Kava i čokolada, obje su jakog okusa, no malo kave kao da učini okus čokolade bogatijim i potpunijim. Uostalom, svi znamo da je čokolada pravi podizač raspoloženja, pa je nekako logična u desertu čije ime u doslovnom prijevodu s talijanskog znači - "Podigni me!"

Često se za izradu tiramisua koristi i tučeno slatko vrhnje, koje svakako možete dodati u kremu, kako biste ju učinili pjenastijom ili dobili na količini. No originalna krema za tiramisu sastoji se samo od jaja, šećera i mascarpone sira, pa je kao takva pogodnija za serviranje u čaše nego u kolač, jer nije dovoljno čvrsta. Ukoliko želite raditi kolač koji se reže, umjesto serviranja u čaši - u kremu svakako dodajte 1 vrećicu rastopljene želatine.

Tiramisù

Sastojci:
4 jaja
4 velike žlice šećera u prahu
400 g mascarponea
Piškote
3-4 dcl mlijeka
2 žličice instant kave
2 žličice kakao praha (Nesquick)
200 g čokolade
250 ml slatkog vrhnja

Ova smjesa je za otprilike 6 čaša od cca 2-2.5dcl, dakle, za 6 osoba.
 

Priprema:
Čokoladni ganache
1. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte mu čokoladu nasjeckanu na komadiće i ostavite 1 minutu. Tako ćete čokoladi dopustiti da se sama rastopi u vrućem slatkom vrhnju.
2. Nakon toga dobro izmiješajte, kako bi dobili čokoladni ganache bez grudica.

Kava/kakao za piškote
1. Zakipite 3 dl mlijeka i dodajte mu instant kavu i kakao prah, miješajući dok se ne rastope. U ovu tekućinu namakati ćete piškote prije slaganja u čašu.

Tiramisu krema
1. Razdvojite žutanjke od bjelanjaka i odijelite ih u dvije različite posude. U posudu sa žutanjcima dodajte šećer u prahu, te miksajte dok ne dobijete gustu masu (cca 3-4min).
2. U posudu dodajte mascarpone i umiješajte ga da se potpuno spoji, ali ga nemojte miksati, kako bi smjesa ostala što gušća.
3. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg.
4. Spojite ove dvije smjese i spremni ste puniti čaše

Savjet: Ukoliko niste ljubitelj sirovih žutanjaka u kolaču, prije spajanja jaja s mascarponeom, izmiksane žutanjke i šećer možete ih ukuhati u kremu, kuhajući ih na pari na veoma laganoj vatri.

Slaganje tiramisua u čaše
1. U čašu slažite tiramisu po redoslijedu: čokolada - piškote - krema - čokolada...
2. Dakle, započnite ulijevajući u svaku čašu 1-2 žlice čokoladnog ganachea.
3. Piškote umočite u kava/kakao tekućinu i posložite sloj u čašu.
4. U čašu dodajte veliku žlicu tiramisu kreme te ju prekrijte čokoladnim ganacheom.
5. Nastavite tako sve do vrha čaše, završavajući s tiramisu kremom na samom vrhu, koju ćete posipati kakao prahom.
6. Čaše ostavite u hladnjaku barem 2-3 sata da se sve dobro rashladi i prožme... A onda - uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.