Kolumne 11. svibnja 2016.

Nezamjenjivo jelo generacija: Varivo od mahuna

varivo 1.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica pripremila je hranjivo varivo bogato povrćem i začinima koje će vam zamirisati kuhinju.

Mahune na varivo su mi, uz punjene paprike i sataraš, jedno od najomiljenijih ljetnih jela. Odlične su i apšmalcane ili pirjane s drugim povrćem kao prilog mesu. Od mahuna možemo napraviti i osvježavajuću salatu, koja je odlična pripremljena s dosta češnjaka i malo peršinovog lista ili kopra. Varivo od mahuna i kosani odresci, faširanci, idealna su kombinacija.

Sastojci:
1 kg mahuna
1 velika glavica luka
2 mrkve
2 krumpira
1,5 l vode
1-2 žlice brašna
2 žlice zobenih pahuljica
1 žličica crvene mljevene paprike
2 češnja češnjaka
Sol, papar, kurkuma
Peršinov list
Kopar
Ocat

Kiselo vrhnje
Ulje/mast

Priprema:

1. Mahune oprati, očistiti i narezati na manje komade.
2. Luk, mrkvu i krumpir oguliti. Luk sitno nasjeckati, mrkvu narezati na kolutiće, a krumpir na kockice.
3. Na malo masnoće kratko pržiti luk, kada malo smekša i postane staklast dodati mrkvu i krumpir, povremeno promiješati pa nakom 10 minuta dodati mahune. Sve zajedno pirjati još 10 minuta.
4. Dodati brašno, crvenu mljevenu papriku i češnjak (nasjeckan ili protisnut), promiješati i nastaviti pirjati oko 5 minuta.
5. Dodati vodu, zobene pahuljice, sol i papar pa kuhati 30 minuta. Pri kraju kuhanja dodati malo kurkume u prahu.
6. Na kraju u varivo dodati sitno nasjeckani peršinov list, kopar i ocat.
7. Kiselo vrhnje svatko si, po želji, može dodati u tanjur. Poslužiti s kosanim odrescima.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.