13. srpnja 2012.

"Uživajte domaću hranu"

zeleni_njoki2.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvatski chef Marijo Čepek, ujedno i konzultant tvrtke Oblizeki specijalizirane za hranu i pića donosi recept za domaće zelene njoke s kozicama.

U sklopu Oblizeka, Marijo Čepek je kao mentor u suradnji s chefom kuhinje Gourmet Kalelelarga Sašom Vranićem za ekipu Gastra pripremio nekoliko vrhunskih jela. Inspiracija za zelene njoke dobivena je na zadarskom placu jer "sam odlazak na tržnicu povlači za sobom pregršt ideja nakon što pronađete svježi mladi krumpir i izdanke koromača i žutence", navodi Marijo čepek. Entuzijastično priča o važnosti poznavanja porijekla namirnica i sve rijeđem pravljenju domaćih njoka i tjestenine.

"Prava je šteta što ljudi u Dalmaciji koriste zaleđene kozice u jelima kad mogu uživati svježe iz mora. U receptu sa zelenim njokima svi su sastojci domaći i radi se o provjerenom porijeklu namirnica. U svakodnevnom se poslu trudim naglasiti važnost vrhunske namirnice te malim ljudima približiti kulturu jedenja u restoranima", ističe Marijo Čepek. Donosimo vam jedinstveni recept za domaće zelene njoke s kozicama.

Domaći zeleni njoki
Sastojci za 4 osobe:

500 g krumpira
1 jaje
100 g glatkog brašna
200 g oštrog brašna (ovisno o smjesi dodati još)
50 g svježih izdanaka koromača
50 g rikule
50 g ribanog Grana padana
10 g soli
40 g maslaca

Priprema:
Krumpir skuhati u ljusci te ga toploga naribati na najsitniji nastavak ribeža. Ohladiti i zamjesiti tijesto s jajima, blanširanim zelenilom (koromač i rikola, koje smo prethodno blanširali i izblendali sa maslacem u finu smjesu) i brašnom. Zamijesimo fino glatko tijesto, oblikujemo njoke i kuhamo ih u kipućoj slanoj vodi, uz dodatak par kapi maslinovog ulja.

Domaći zeleni njoki s kozicama
Sastojci za 4 osobe:

800 g domaćih zeleni njoki
320 g očišćenih kozica
20 g češnjaka
160 g rajčice
40 g rikule
80 ml bijelog vina
40 ml prošeka
80 ml maslinovog ulja
40 g maslaca
4 g soli

Priprema:
U vreloj tavici popržiti kozice na maslinovom ulju, dodati češnjak da zabijeli, podliti s prošekom, kratko flambirati i ugasiti bijelim vinom. Dodati rajčice, isjeckanu rikulu i njoke, sve skupa začiniti i na kraju povezati sa ledenim maslacem i par kapi maslinovog ulja.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.