Kolumne 26. listopada 2015.

Crumble sa šljivama

Crumble
foto: Tihana Topčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavnije, a finije od ovoga ne može

Vjerujem da ste svi već dobro upoznati s ovim tradicionalnim britanskim desertom koji je dobio ime po svojoj mrvičastoj "glazuri", a doslovan prijevod s engleskog znači "mrviti se". Mogu mu se dodati i orašasti plodovi, a ako vam ponestane brašna i maslaca, samo prekrijte voće izmrvljenim keksima.

Crumble | Author: Tihana Topčić foto: Tihana Topčić

Recept:

  • 1kg šljiva
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žličice ruma
  • 175g prosijanog oštrog brašna
  • 50g smeđeg šećera
  • 50g šećera
  • 100g hladnog maslaca
  • 100g zobenih pahuljica
  • sok i korica 1 limuna

Postupak:

  1. Šljive oprati i narezati na četvrtine
  2. Pomiješati ih sa 2-3 žlice šećera, limunovim sokom, cimetom i rumom
  3. Vatrostalnu posudu premazati maslacem te posložiti šljive
  4. U drugoj posudi pomiješati zajedno brašno, bijeli i smeđi šećer, maslac, zobene pahuljice i koricu limuna
  5. Rukama izmrviti dok se ne dobije pjeskasta smjesa
  6. POsuti preko šljiva
  7. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva cca 40 minuta

Možete poslužiti sa šlagom, sladoledom, pudingom ili komadićima svježeg voća

Dobar tek!

Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u Zemlji Slatkiša Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.