05. srpnja 2016.

Borovnice - super hrana ljetnih dana

Borovnice
gastro postao gastro.24sata.hr
Ima neko vrijeme da gajimo posebnu ljubav prema ljubičastim bobicama

S borovnicama smo se upoznali prije nekoliko godina prilikom masovnih narudžbi unutar tvrtke i instant zaljubili. Nezdravo čalabrcanje (skoro) smo u potpunosti zamijenili borovnicama koliko su nam bile ukusne, mirisne i zarazne. Kako je tržište malo, a cijene su u trgovačkim centrima pa čak i na tržnicama, nerijetko i previsoke, trebali smo pronaći dobavljača borovnica kod kojeg ćemo kupovati na kilograme. 

Borovnice1 | Author: Volim borovnice foto: Volim borovnice

Malo googleanja, koja preporuka i ponosno tvrdimo da imamo dilera borovnica s vrhunskom robom. Volim borovnice i Igor Seleš do sada nas još nisu razočarali. Borovnice su im uvijek svježe, dostava uredna, a cjenovno su i pristupačniji od ostalih proizvođača. Prije nekoliko godina u blizini Koprivnice obitelj Igora Seleša zasadila je plantažu borovnica koja sada broji čak 12 sorti. "Odlučili smo se za borovnicu imajući na umu da je deficitarno voće i relativno nezahtjevno za održavanje", objašnjava Igor uz napomenu o visokim ulaganjima ako kao i on, krećete od nule. "Ukoliko imate kvalitetne sadnice, biljka je nezahtjevna, a potrebne su vam zaštitne mreže za vremenske neprilike i sustav navodnjavanja", dodaje. Jeste li znali da borovnice sadrže više antioksidansa od gotovo svih vrsta voća i povrća, a osim za grickanje, savršeno funkcioniraju u kolačima i pićima. 

Borovnice2 | Author: Volim borovnice foto: Volim borovnice

"Vjerujte nije lako, posla ima jaaaako puno, kroz sva godišnja doba, a ne samo od lipnja do rujna za vrijeme berbe. Prije upuštanja u sadnju, dobro smo razmislili i istražili u što se upuštamo. Naoružani velikim entuzijazmom, voljom, strpljenjem i marljivim radom prve sadnice posadili smo još u jesen 2010", priča Igor.

Borovnice3 | Author: Volim borovnice foto: Volim borovnice

Srećom, potražnja je još uvijek puno veća od ponude pa vjeruju da će im se ulaganja isplatiti. Znatiželjnike koji razmišljaju o sadnji borovnica, savjetuje da im za ozbiljniju proizvodnju treba nekoliko sorti te puno ulaganja, vremena i truda. Na njihovoj stranici Volim borovnice možete pronaći korisne činjenice za sve željne upuštanja u sadnju borovnica, a ostali mogu uživati u njihovim plodovima od lipnja do rujna

Volim borovnice predlažu:

Cheesecake s borovnicama

Podloga:

  • 250g keksa
  • 100g maslaca

Krema od sira:

  • 1 mahuna vanilije (ili Burbon vanilija šećer)
  • 500 g mascarpone sira
  • 2 ABC sira od 200 g
  • 250 g šećera
  • 115 g kiselog vrhnja
  • 5 jaja
  • 30 g brašna

Voćni dio:

  • 250g džema od borovnica (ili 1 šalica borovnica s 50g šećera zagrijati na tavi da se šećer karamelizira)
  • 1 šalica svježih borovnica

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 170ºC. Rastopiti maslac. Izmrviti kekse za tijesto i pomiješati sa rastopljenim maslacem.
  2. Namastiti maslacem kalup za tortu i pritisnite čvrsto mrvice keksa.
  3. Šećer i jaja izmiksajte potom dodajte sve ostale sastojke. Pecite oko 45 – 50 min./170°C.
  4. Neka se kolač ohladi nakon pečenja.
  5. Premažite tortu džemom od borovnica i stavite u hladnjak, prije serviranja na džem poslažite svježe borovnice.
Borovnice4 | Author: Volim borovnice foto: Volim borovnice

Blueberry Mojito

Sastojci za 1 čašu koktela:

  • 1,5 čep bijelog ruma
  • Sok svježe iscijeđene polovice limete
  • 50 ml soka od limete
  • 5 listova mente
  • 8 svježih borovnica
  • 1 žličica šećera
  • 100 ml mineralne vode
  • 2 kolutića limete (jedan za dekoraciju, drugi za koktel)
  • Kockice leda po želji

U posebnu čašu lagano izgnječite listove mente sa svježe iscijeđenim sokom limete, zatim dodajte borovnice te i njih lagano pritisnite da puste boju. Zgnječene listove mente izvadite a ostale sastojke iz čaše za pripremu prelijte u čašu za serviranje koktela uz dodatak preostalih sastojaka. Dobro izmiješajte i Vaš je koktel gotov!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.