05. svibnja 2016.

Gotovi na eks: Pripremite brze domaće njoke bez krumpira

Njoki
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste ikada sami radili domaće njoke vjerojatno ste shvatili da je za njihovu pripremu potrebno imati iskustvo i spretnost kako bi ispale onako kako smo ih zamislili. Međutim, postoje metode pripreme njoka kojima možemo lakše i brže postići izvrstan rezultat.

Osnovni recept: njoki od brašna

Zamijesite tijesto od samo brašna i vode na slijedeći način i dobit ćete uvijek željenu konzistenciju njoka koje se okusom neće puno razlikovati od tradicionalnog recepta. Za količinu potrebnu za 4 osobe potrebno je zakuhati pola litre slane vode i odvagati 430 g brašna. U prokuhanu vodu dodajemo 3 žličice ulja, skidamo s vatre i dodajemo brašno miješajući brzim pokretima. Brzina miješanja je vrlo važan čimbenik jer se brašno u kontaktu s vrućom vodom kuha i postaje ljepljivo. Nakon što smo kuhačom brašno dobro umiješali, dobiveno tijesto stavljamo na kuhinjsku podlogu i nastavljamo mijesiti rukama. Ukoliko vam se učini da je tijesto previše mekano dodajte malo brašna, ali najčešće nema potrebe. Nakon 10 minuta stajanja možemo raditi trakice od tijesta i rezati njoke na željenu veličinu. Dobivene njoke malo uvaljamo u brašno kako se ne bi lijepili i spremni su za kuhanje u loncu i prelijevanje najdražim umakom. 

Njoki od kukuruzne krupice

Za pripremu njoka od kukuruzne krupice potrebno je palentu prethodno skuhati i ohladiti. Ovi njoki su odlična ideja kako iskoristiti ostatke palente. Gotovu palentu u količini od 350 g pomiješamo u mikseru s 200 g oštrog brašna, 2 jaja i malo muškatnog oraščića. Od dobivenog tijesta koje je malo "odmorilo" radimo trake i režemo njoke. Još jedna ideja je napraviti njoke sasvim od palente jest toplu kuhanu palentu oblikovati uz pomoć žličica i stavljati na tavu u kojoj je otopljen maslac. Ovako pripremljene njoke možemo lagano prepržiti i odmah poslužiti. Ukoliko u kuhanu palentu stavimo malo sušenih vrganja prethodno namočenih ili trakice slanine, oblikovane je njoke dovoljno poslužiti s nekim finim naribanim sirom kao kompletan obrok.

Njoki | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Umjesto krumpira - sir

Takozvani gnocchi di ricotta poznati su talijanski specijalitet. U receptu umjesto krumpira koristi se ricotta ili u našem podneblju skuta. Potrebni sastojci su kravlja skuta 0,5 kg, brašno 200 g ribani parmezan 50 g, 2 jaja, malo soli i po želji pola žličice kurkume za lijepu boju. Postupak teče tako da se prvo dobro izmiješa skuta po mogućnosti sasvim bez grudica, a zatim se dodaju parmezan, jaja, sol i kurkuma, dobro izmiješaju pa tek onda po malo dodaje brašno. Tijesto je potrebno još malo mijesiti na pobrašnjenoj podlozi prije nego se oblikuju "kobasice" i režu njoki. Njoki se mogu odmah skuhati ili zamrznuti. Još jedna opcija je prema klasičnom receptu za njoke umjesto krumpira ili sira upotrijebiti kuhanu buču ili batat.

U nastavku pročitajte ideje s čime spariti ove divne domaće njoke bez krumpira.

Zapečeni njoki u umaku od rajčica

Njoki s tikvom i svježim sirom

Njoki od ricotte u umaku sa slaninom

Mirisni njoki s gorgonzolom

Gulaš s njokima

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.