21. prosinca 2015.

Nevjerojatni neslani kolači sa cvijetom soli

sol
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Muzej-trgovina Solane Nin u Radićevoj 12 u Zagrebu na tri je dana postala oaza kulinarskih specijaliteta i prirodnih kozmetičkih pripravaka koju je krasio neizostavan sastojak – ekološka ninska sol.

Oduševljeni posjetitelji, svih dobnih uzrasta, sudjelovali su na radionicama i iz prve ruke naučili kako koristiti prirodnu morsku sol u službi vastitoga zdravlja.

Radionica Cukrići i so koju je vodila Snježana Krpes, autorica dječje ilustrirane kuharice Za prste polizati oduševila je mališane koji su revno sudjelovali u pripremi svih jela. Snježana je mališanima kroz igru objašnjavala vrijednosti organske hrane, namirnica koje su koristili te uz prezentaciju ekološke proizvodnje soli objasnila zašto se i kada koristi sol u prehrani. Pripremali su se raznovrsni zdravi namazi, voćni ježeki, te zdravi smoothie napitci.

„Sol je bitna za ljudski organizam jer utječe na ravnotežu tekućina u tijelu, formiranje kostiju, živčani sustav i probavu, ali i na imunosni sustav. Između ostalog, unos soli pomaže tijelu u borbi s infekcijama.“ dodala je Snježana Krpes koja ujedno organizira raznovrsne kulinarske radionice za djecu i roditelje u Savezu društava Naša djeca Hrvatske. Program je nastavila Nada Rocco, poznata hrvatska glumica i autorica kuharice Moje sirove strasti koja je sudionicima približila organski uzgojene namirnice te savjetovala da se čim manje termički obrađuju kako bi se očuvale njihove nutritivne vrijednosti. Nadalje, istaknula je važnost odabira zdrave hrane kako bi se lakše oslobodili stresa te je savjetovala da se u prehrani koristi zeleno povrće, jer klorofil u biljkama liječi i hrani ljudske organe te alkalizira organizam.

 „Svaki novi dan bi trebali pozdraviti sa zdravim smoothijem u koji je potrebno uključiti zeleno povrće kako bi energizirali organizam koji se u tom slučaju lakše nosi sa stresom, a đumbir, lanene sjemenke, spirulinu i sl. korisitimo za, između ostalog, detoksikaciju organizma. Naravno, dodajući prstohvat ninske ekološke soli unosimo 80-tak minerala u naš organizam“ izjavila je Nada.

Posjetitelji su osim u kulinarskim radionicama u kojima su se pripremali razni zdravi napitci, mediteranski namazi, salate i slastice, naučili kako pripremati kozmetičke pripravke za lice i tijelo.

Upravo u cilju poticanja organske proizvodnje i njegovanja tradicije Solana Nin je sve navedene radionice poklonila te time proslavila dobivanje eko certifikata. Projekt eko certifikacije Cvijet soli i poslovanje – ekološka proizvodnja konzumnih i terapeutskih soli sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ministarstvo poduzetnišva i obrta. «Eko certifikat smo dobili zahvaljujući iznimnom angažmanu našeg tima, kao i naših strateških partnera, ali i prijašnjim generacijama koji su očuvali prirodu, te prenijeli vrijednosti ručnog branja soli, a naš je zadatak da poštujemo, oplemenimo i očuvamo ove vrijednosti za buduće generacije.» izjavila je Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga Solane Nin.

Donosimo vam dva jednostavna recepta s radionice:

Blagdanske kuglice s kakaom

Božiće kuglice

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.