15. travnja 2015.

Kaštradina - solinski lonac Restorana Gašpić

Kaštradina
foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Kaštradina je autohtono, snažno jelo Dalmacije, Like i južnih dijelova Bosne i Hercegovine

Donosimo vam recept za Kaštradinu za 10 osoba

Sastojci:

  • 1,8 kg miješane kaštradine – janjeća rebra i hrbat
  • 1,2 kg prsa sušenog odojka
  • 70 dag sušenih svinjskih kostiju od kotleta
  • 1 kg ­ sušenih domaćih kobasica
  • 3,3 kg ­ kelja
  • 6 dkg­ korijen celera
  • 1,3 kg krumpira
  • 4,­5 komada rajčice
  • 3 luka
  • sol
  • papar

PEŠTO:

  • 6 režnjeva češnjaka
  • 10 dag slanine
  • vezica peršina

Priprema:

  1. U ovom slučaju kaštradina se kuhala u kotlu na vatri, a može i u većem loncu u kućnoj kuhinji. Večer prije kuhanja meso se potopi u vodi da ispusti suvišnu sol.
  2. U posudu za kuhanje zajedno se stave kupusnjača koju smo isjekli na trakice, krumpir, suho meso i kobasice, te se prekriju hladnom vodom. Kuha se na laganoj vatri, dok sastojci ne omekšaju, a onda se dodaju pešto i začini po želji te prokuha još 10­ak minuta.
  3. Pešto: sitni se luk, peršin i panceta dok se ne dobija smjesa nalik pašteti koja se pred kraj kuhanja usipa u lonac.

U kotlu vrijeme pripreme je oko 3 sata, a u kućnoj kuhinji solinski lonac može biti gotov za sat vremena.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.