02. prosinca 2015.

Potpuno drugačije: Ovo su najfinija punjenja za palačinke

palacinka_punjenje.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Palačinke su savršena baza za stotine različitih punjenja i preljeva, a mogućnosti su neograničene.

Vjerojatno svatko ima svoj recept za idealno punjenje s pokojim tajnim sastojkom, no upoznajmo bolje ona najpopularnija punjenja u našim krajevima.

Slatko, slađe, najslađe

Najjednostavnije varijante su premazivanje džemom ili marmeladom, krem namazima od čokolade, lješnjaka ili pak s medom. No, tko ne voli kada se palačinke napune smjesom mljevenih oraha i šećera? Onima koja je takva kombinacija "suha“ savjetujemo dodatak malo mlijeka smjesi, za sočnost i bolju mazivost.

Mljeveni orasi se mogu dodati i rastopljenoj čokoladi za hrskavu poslasticu. Za ledeni užitak, palačinku se može pustiti da se ohladi i napuniti omiljenim sladoledom, a za dodatnu poslasticu palačinke možete posipati svježim sjeckanim voćem. Za ljubitelje slatko slanih okusa zapečene palačinke sa svježim kravljim sirom su klasik, a ono što ih čini neodoljivima je činjenica da se moraju malo zapeći u pećnici što im daje posebnu hrskavost i slast.

Slane kombinacije za složenost okusa

Palačinke su izvrsna podloga za razne slane kombinacije, a glavna razlika u odnosu na slatke varijante je što u slanoj verziji najčešće služe kao samostalan obrok, a ne desert. Palačinke se pune sirom i šunkom, baš poput sendviča, ali nije rijetkost da se u njima nađu i gljive. Bolognese umak od mljevenog mesa čest je sadržaj palačinki i omiljen je među svim generacijama. Nerijetko se palačinke pune i piletinom, a ako nikad niste, svakako takvom punjenu dodajte kisele paprike ili krastavaca za novu dimenziju okusa. Slane palačinke idealne su za vegetarijanske kombinacije od kojih su možda najpopularnije spoj zelenog lisnatog povrća (špinata, blitve…) i svježeg kravljeg sira. Karakteristike slanih palačinki jest da se nadjev većinom nadopunjuje bešamel umakom za veću slast. Međutim, i svi umaci na bazi vrhnja odlično povezuju sastojke punjenja u palačinki, a nećete pogriješiti i ako odaberete tartar ili salsu. Kako je sve moguće pohati, palačinke nisu iznimka. Dovoljno je palačinku umočiti u standardnu smjesu za paniranje i pohati u dubokom ulju.

Nešto malo drugačije

Ako volite eksperimentirati, evo nekoliko prijedloga:

• U topljenu čokoladu dodajte 2 žličice omiljenog likera i tom smjesom napunite palačinke i presavinite ih u trokute. Na vrh palačinke dodajte nasjeckane banane i malo jogurta s aromom vanilije
• Napravite tortu od palačinki, redajući palačinke i kompot od višnji do željene visine, a na vrh stavite šlag i pospite čokoladnim mrvicama
• Napunite palačinke smjesom pirjanog luka, gljiva i slanine, zarolajte ih i na vrh stavite sir te zapecite u pećnici
• Palačinke možete napuniti i ostatkom piletine od ručka koje ste nasjeckali na komadiće i pomiješali sa sjeckanim maslinama i tartar umakom
• Ako volite riblje okuse, namažite palačinke sirnim namazom, dodajte dimljeni losos i posipajte koprom ili pomiješajte tunu s malo majoneze, dodajte nasjeckano kuhano jaje i uživajte u drugačijoj dimenziji palačinki

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.