03. studenoga 2015.

Osobno smo se uvjerili: Ne postoji loša pizza

Kolaz pizze
1/6
foto: Žarko Bašić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Radionica Gastro&Miele kuhinje na temu pizza i pizzeta iznenadila je zanimljivim kombinacijama i još jednom pokazala kako pizza uistinu ima tisuću lica

Da je pizza jelo s tisuću lica, potvrdilo se na našoj radionici u Miele centru zahvaljujući kulinarskim majstorijama Saše Polojca i Darka Kontina. Velike, male, tanke, debele, volimo ih u svim oblicima sa svakojakim nadjevima, tako da ni s ove radionice nitko nije otišao gladan. Sve sudionike radionice zanimao je savršen recept za tijesto, a našeg Sašu na djelu možete pogledati ovdje.

Radionica | Author: Žarko Bašić/PIXSELL foto: Žarko Bašić/PIXSELL

"Glatko ili oštro brašno, potpuno je svejedno, osobno preferiram s glatkim, a kod valjanja koristim oštro za posipanje", objasnio je Saša Polojac dok Darko koristi isključivo oštro brašno jer kako kaže, "glatko mu isprlja cijelu kuhinju".

Što se tiće kvasca, Saša prednost daje svježem. "Suhom treba 10 minuta da se aktivira dok svježi reagira brže", objašnjava.

Mijesi tijesto | Author: Žarko Bašić/PIXSELL foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Priprema tijesta je jednostavna. Na 250g brašna ide 20g svježeg kvasca, uz prstohvat soli i začina po želji, s dodatkom tekućine (vode ili mlijeka) dobit ćete pizzu kakvu želite. Kako god vam ispadne, Saša i Darko tvrde da ne može ispasti loše. "Svi imamo svoje favorite kada je u pitanju tijesto i nadjev pa kako tko voli", složili su se oboje. 

Pizza radionica | Author: Žarko Bašić/PIXSELL foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Saša nam je otkrio i savjet oko stavljanja umaka od rajčice. "Nikada ga nemojte stavljati previše - manje je više. Od previše umaka tijesto će se razvodniti i neće biti fino hrskavo", savjetuje. 

U nastavku vam donosimo recepte Darkove i Sašine pizze, a ostatak pizza koje smo "smiksali" na licu mjesta pogledajte u galeriji.

Meksička taco pizza ala Darko Kontin

Meksicka pizza | Author: Žarko Bašić/PIXSELL foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Za tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • žličica soli i papra
  • vode

Nadjev:

  • 150-200 g pureća prsa (salama)
  • 200 g sira za pizzu ili gauda
  • 250 g miješano mljeveno meso
  • crveni grah (konzerva)
  • kukuruz (konzerva)
  • pasirana rajčica
  • ljubačasti luk
  • origano

Priprema:

  1. Zamijesite tijesto i pustite neka se diže. Nakon prvog dizanja, lagano premijestite i opet ostavite da se diže.
  2. Za to vrijeme napravite nadjev.
  3. Na tavi izdinstajte mljeveno meso. Začinite ga solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom. Kada je gotovo maknite s vatre. 
  4. Sada ide slaganje pizze. Razvaljajte tijesto i stavite ga na nauljeni i probrašnjeni protvan. 
  5. Tijesto namažite salsa umakom od pasirane rajčice,a zatim stavite izdinstavno mljeveno meso. 
  6. Preko mesa stavite ocijeđeni crveni grah, kukuruz, ploške ljubičastog luka i na kraju sir. Pospite origanom.
  7. Pecite na maksimalnoj temperaturi oko 10-15 minuta.

Bijela pizza ala Darko Kontin

Bijela pizza | Author: Žarko Bašić/PIXSELL foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Za tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • žličica soli i papra
  • voda

Bijeli umak:

  • maslac
  • brašno
  • mlijeko
  • sir
  • češnjak

Ostalo:

  • pureća prsa (salama)
  • rukola ili matovilac
  • origano

Priprema:

  1. Zamijesite tijesto i pustite neka se diže. Nakon prvog dizanja, lagano premijestite i opet ostavite da se diže.
  2. Pripremite bijeli umak - bešamel od brašna, mlijeka i maslaca.recept potražite ovdje.
  3. Tijesto razvaljajte i stavite ga na nauljeni i pobrašnjeni protvan.
  4. Premažite ga bešamel umakom. Za bržu varijantu možete premazati samo vrhnjem. 
  5. Stavite pureću salamu (po želji šnite ili naribana), pospite sirom, sitno narezanim češnjakom i origanom. Ppecite na najvećoj temperaturi oko 10 minuta.
  6. Kada se ispeće dodajte rukolu ili matovilac. 

Sašina pizza s tunom

Pizza s tunom | Author: Žarko Bašić/PIXSELL foto: Žarko Bašić/PIXSELL
  • 400 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 100 mlb
  • 125 ml mlijeka
  • 40 ml ulja
  • sol, šećer

Nadjev:

  • 2 konzerva tune
  • 150 g Gouda ili Emmentaler
  • 50 g Mozzarela 
  • glavica luka
  • Češnjak u prahu
  • Rajčica koncentrat
  • Sol, papar, šećer,
  • suhi peršin, origano

Priprema:

  1. Pomiješati sve suhe sastojke, kvasac razmutiti u pola mlijeka mlakog te dodati malo šećera i soli. Kada je kvasac počeo raditi dodamo ga suhim sastojcima i dodajemo preostalo mlijeko i vodu. Tijesto miješamo dok ne dobijemo kompaktnu smjesu od koje na kraju formiramo kuglu.
  2. Tijesto ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi pokriveno 30 min do sata. Tijesto ponovo premiješamo i pustimo drugi puta da se digne. Nakon drugog dizanja tijesto je spremno za korištenje.
  3. Razvaljamo tijesto prema želji i premažemo ga rajčicom.
  4. Rajčicu iz tetrapaka pomiješamo sa solju, šećerom, paprom, peršinom, origanom, naravno i ako volite vegetom (prije premazivanja provjerite je li smjesa ukusna).
  5. Na rajčicu dodajemo naribani sir.
  6. Tunu iz konzerve ocijedite kako pizza ne bi bila previše masna i rasporedite po površini tijesta, dodajte pokoju kuglicu mozzarele.
  7. Luk narežite na kolute i rasporedite po pizzi i posipajte s malo češnjaka u prahu. Pecite na 190 stupnjeva cca 15 min.

Na ovu varijantu pizze ako volite možete dodati i rukolu ili masline.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.