Recepti 14. svibnja 2018.

Burek: Slasni recepti za bolji tjedan

Burek
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi volimo jesti burek, a ako niste znali, ova slasna hrana dolazi iz - Turske. Iako u susjedstvu vlada mit da je burek jelo s mesom, u Turskoj se burekom nazivaju sva jela s tijestom...

Nadjevi za kore mogu biti od različitog povrća poput patlidžana, krumpira, poriluka, špinata, ali i od sira i mesa

 

Burek Možda vas zanima... Burek ili pita: Otkrivamo najjednostavniji način za pripremu omiljenog jela None Burek Možda vas zanima... Omiljena hrana: Recept za klasični burek Recepti

 

Najvažniji korak za dobar burek je tijesto koje bi trebalo biti glatko i kompaktno. Donosimo vam recept za tijesto i tri različita nadjeva. Specifičnost turskog bureka je da se nadjev prelijeva smjesom od jednog jaja, malo ulja i pola šalice mlijeka.

Recept:

Preljev:

  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • 0.5 šalice mlijeka
  • žličica sezama

Tijesto (pola kilograma tijesta):

  • 500 grama mekog brašna
  • 2 jaja
  • 0.5 žličice soli
  • 0.75 šalice mlijeka
  • 0.5 šalice ulja

 Postupak:

  1. Za tijesto prosijte brašno, dodajte jaja, sol, mlijeko i ulje i mijesite dok ne postane glatko. Podijelite na tri dijela i svaki razvaljajte, premažite s uljem i ostavite da se odmori 20-ak minuta.
  2. Svaki komad tijesta koji ste razvaljali prerežite na dva, tri dijela.
  3. Složite u lim, dva dijela tijesta jedan na drugi pa rasporedite tri žlice nadjeva. Zatim na nadjev rasporedite preljev, pokrijte ga s dva, tri lista tijesta i ponovite postupak. 
  4. Na vrhu je tijesto koje zalijte preljevom.

 

Burek s mljevenim mesom

Nadjev:

  • 200 grama mljevene junetine
  • glavica luka
  • rajčica ili tri žlice rajčice iz konzerve
  • 0.5 žličice soli
  • 0.5 žličice crnog papra
  • 0.5 žličice kima
  • žlica ulja

Priprema:

  1. Zagrijete ulje na tavi, stavite meso pa pirjajte od pet do deset minuta. Dodajte nasjeckani luk, popržite dvije, tri minute na srednje jakoj vatri. Dodajte rajčice i sol.
  2. Pirjajte sve zajedno od šest do sedam minuta na laganoj vatri i povremeno miješajte. Začinite paprom i kimom.
  3. Burek dalje pripremate kao što je opisano u dijelu recepta s tijestom

 

Burek s patlidžanom

Nadjev:

  • 2 patlidžana
  • luk
  • 0.5 šalice mljevenog mesa
  • 3 žlice ulja
  • 0.5 žličice soli
  • 0.5 žličice paprike

Priprema:

  1. Nasjeckajte luk i propirjajte na ulju. Dodajte mljeveno meso i pirjajte na laganoj vatri. Nasjeckajte patlidžane pa ih dodajte mesu.
  2. Dodajte začine te pirjajate dok patlidžani ne omekšaju, od 10 do 12 minuta. 
  3. Burek dalje pripremajte kao što je opisano u receptu od tijesta. 

Burek | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burek od špinata

Nadjev:

  • 600 grama svježeg špinata ili 300 grama smrznutog
  • glavica luka
  • 2 žlice ulja
  • 0.5 žličica soli
  • prstohvat crnog papra

Priprema:

  1. Ako koristite smrznuti špinat, ne morate ga topiti. Koristite li svježi, operite ga, dobro ocijedite i nasjeckajte. Nasjeckajte luk. 
  2. Zagrijete ulje na tavi pa pirjajte luk dvije, tri minute na srednje jakoj vatri. 
  3. Dodajte špinat i sol i prijajte od osam do deset minuta poklopljeno uz povremeno miješanje. Začinite paprom prema želji.
  4. Burek dalje pripremajte kao što je opisano gore u receptu od tijesta.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.