09. studenoga 2015.

Zagreb dobio čak dva Chefa kojih se ne bi posramile ni svjetske metropole

Chefovi
foto: Jurica Kos
gastro postao gastro.24sata.hr
Na drugoj Chef's Battle u organizaciji Sherry'sa borili su se Marko Alilović i Ante Udovičić

Na drugoj u seriji bitaka hrvatskih Chefova koje se održavaju u bistrou Sherry’s Wines & Bites, borili su se sinoć Marko Alilović, koji je na mjesto novog glavnog Chefa Sherry’sa u Zagreb stigao iz uglednog Boškinca na Pagu i Ante Udovičić, glavni Chef splitskog restorana Paradigma koja ove srijede otvara svoju pop-up verziju u Zagrebu u Vlaškoj ulici.

Ante i Mirko | Author: Jurica Kos foto: Jurica Kos

Za ovu dvojicu mladih i talentiranih Chefova koji su se školovali po slavnim svjetskim kulinarskim institutima (Le Cordon Bleu, Paul Bocuse), mnogi tvrde da su među najtalentiranijim mladim Chefovima u Hrvatskoj. I znate što? Nisu lagali! Njihova su jela okusno duboko promišljena, a tehnički zahtjevna i sofisticirana. Evidentno različiti u stilu i izričaju, ova dva Chefa ostavljaju svoje misli, ljubav i dušu na svojim tanjurima, a njihovi oku neodoljivi tanjuri, oborili su goste Sherry’sa s nogu.

Hrana | Author: Jurica Kos foto: Jurica Kos

Kako je tekao dan dvoboja…

Nakon što su obavili šoping na Dolcu gdje je Marko kao Chef izazivač odabrao glavne sastojke za 4 jela s kojima se morao “snaći” i Ante, slijedila je intenzivna priprema i kuhanje koje kod ovih kuhara podrazumijeva najmodernije kuharske tehnike. Glavni sastojci koje je Marko odabrao za 4 jela bili su jaje, teleće brizle, carsko meso i mak. Od 16h počeli su stizati prvi gosti, a pravu rapsodiju za nepce doživjelo je čak 70-ak gostiju koji su do ponoći prošli kroz Sherry’s i davali ocjene jelima koja su izlazila pred njih.

Hrana 2 | Author: Jurica Kos foto: Jurica Kos

Tko je pobijedio…

Mada smo čuli komentare nekih gostiju za Antina jela koji su uključivali epitete poput Michelinovih zvjezdica, ukupna pobjeda pripala je Marku čiji su elegantni i sofisticirani okusi koje sljubljuje u svojim jelima za nijansu više pridobili goste Sherry’sa. 

Što su dečki kuhali...

Jaje

ANTE: dehidrirani vacherin, ragu od šumskih gljiva, sifon hollandaisse

MARKO: Pjena od bjelanjaka s divljim timjanom, hollandaise potočarka, svinjska mast s koprom

Brizla

ANTE: panna cotta od poriluka, hrskavi juliene od poriluka, coulis od cikle, sous vide brizle

MARKO: teleća brizla s glaziranim keljom i mrkvom, teleći jus

Hrana 3 | Author: Jurica Kos foto: Jurica Kos

Pork belly

ANTE: sous vide 18h svinjska potrbušina, topla krema od krvavice, fluid gel od ljubičastog kupusa, coulis od žute paprike, demi-glace 48h, dehidrirana koža

MARKO: sous vide svinjska potrbušina, krema od krumpira s vanilijom, crumble od pileće kožice s ljutom paprikom, svinjski jus

Mak

ANTE: ganache od maka, čoko crumble, domaći sorbetto od divljeg šipka, tuile od karamele i kakaa

MARKO: krema od maka, jabuke u karamelu, lisnato tijesto

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.