Špajza 07. siječnja 2016.

Abeceda craft piva za početnike

Craft piva
foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjeli ste u pub, a konobar vam na vaše pitanje „Koja piva imate“ odgovara sa: Ale, porter, bitter, rezano, stout, witt.... Ako se osjećate izgubljeno, naš mali pivski vodič za početnike će vam definitivno olakšati izbor! Piviliii!

Ale – vrsta piva koja nastaje djelovanjem kvasaca gornjeg vrenja (za razliku od lagera)

Aftertaste – bitna stavka kod ocjenjivanja piva, nastupa par trenutaka nakon što progutate dva gutljaja piva. Ne, to nije podrig!

Air craft brewery – autori Red Barona, prvog domaćeg avijatičarskog piva!

Bačva – jedan od načina čuvanja piva, po mnogima i najkvalitetniji

pivo naslovna.jpg | Author:

Bitter – vrsta alea, karakteristična za Veliku Britaniju

Boja – jedan od parametara pri prepoznavanju i ocjenjivanju pivskog stila i piva. Žene su u jako korisne pri ispitivanju u ovoj fazi

Craft pivarstvo – pokret nastao u SAD-u prije tridesetak godina kojim ljudi koji kuhaju pivo u kućnim uvjetima žele pokazati i dokazati kako mogu napraviti bolje pivo od velikih industrija. Pa ga počnu i prodavati...

Čaše za pivo – ovo zahtijeva zaseban članak, ali danas se preferiraju čaše u obliku tulipana s dužim koljenom. Krigle su passe

Degustacija – nemojte kušati više od pet piva u jednoj večeri jer vam ocjenjivanje neće biti fer prema šestoj, sedmoj, desetoj... Potvrđeno više puta

Egipat – zajedno s Mezopotamijom kolijevka piva – postoje zapisi koji govore da se pivo pilo prije više od 5 tisuća godina!

Flaša – najčešći način skladištenja piva. Prave pivopije negiraju postojanje plastike, i uvijek će ga negirati!

Gornje vrenje – mjesto na kojem kvasci u aleovima šećer pretvaraju u alkohol

Hmelj – jedan od četiri osnovna elementa piva, zaslužan ga gorčinu, svježinu, aromu...

Craft pivo | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Hold'em – jedna od najmlađih hvatskih pivovara, a tu su još i LAB iz Splita, požeški Slawoner, osječki Black hat i Legionar, zagrebački Fulir (Pivionica)...

IBU – međunarodna jedinica za jačinu gorčine piva (probajte Medvedgradov Fakin – ubija!)

Ječmeni slad – esencija svakog piva, slad a ne hmelj! Kvasac - izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljen dioksid

Kahli - pivo pionira mini pivarstva, legendarnog Varaždinca Rikarda Kahline!

Lager - vrsta piva koja nastaje djelovanjem kvasaca donjeg vrenja (za razliku od alea), karakteristična za srednju i istočnu Europu

Ljubav – ono što razlikuje homebrewere od industrijskih piva

Miris – treća stavka pri ocjenjivanju piva, nakog vizualiziranja boje i pjene

Nova Runda – začetnici hrvatskog craft pivarstva, uživajte u svježini njihova alea!

Okus – četvrti korak pri ocjenjivanju piva

Pjena – bitan, ali ne i presudan faktor pri ocjenjivanju, najljepša je kod točenih stoutova, poput vjenčanice zaljubljene vile

Porter – vrsta alea, probajte Zmajsko ili BA*RT od 5th Elementa! 

Razum – samoborska pivnica i pivovara, najviše se hvali svojom crvenom Coprnicom – provjerite zašto!

Rođendansko pivo – jedno od 13 brendova pivovare Medvedgrad – čudo od 9.0% volumnog udjela alkohola

Sajam ili festival – mjesto gdje možete kušati većinu domaćih craftova – Potepuh, Magic Beer Room, Pivkan, Beeranje Rijeka, Zadar, Čakovec, Ludbreg, Gradiška... Morate posjetiti barem jedan ove godine!

San Servolo – pivovara i pivnica pored Buja, najbolji ombolo u Istri!

Sičice – mjestašce kod Nove Gradiške gdje nastaje, pije se, i brzo nestaje fenomenalno Bošnjak pivo 

Šarža – popularan naziv za jednu turu kuhanja piva – kod homebrewera se najčešće radi o količinama od 20-50 litara.

Tamno pivo – uz svijetlo, drugo pivo u ponudi mlade i obećavajuće Križevačke pivovare

Udruga craft pivara – ono što nedostaje ovoj zemlji, ali 2016. je pravo vrijeme za to! Voda – neophodan sastojak svakog piva

Craft | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Vunetovo – prvo craft pivo sa – Hvara! A na v od craftova imamo i Varionicu i Visibabu

Witbier – vrsta pšeničnog piva, karakteristična za Belgiju – najčešće voćnija i nježnija od njemačkog stila, tipičan predstavnik je Hoegaarden

Zimsko pivo – jače pivo s višim udjelom ekstrakta i alkohola za lakše preživljavanje hladnih dana, dok u samostanima još nije bilo centralnog grijanja

Zmajska pivovara – najpoznatija i najjača hrvatska craft pivovara, totalni hit kod nas i u svijetu

Žiri – postanite pivski sudac tako da se prijavite na portalu pivarstvo.info i počnete novi život, onaj u kojem ćete postati homebrewer i kuhati svoje pivo!

Živjeli - odnosno – pivili!

Domagoj Jakopović Ribafish, pivski sommelier 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.