Špajza 16. listopada 2015.

Mala škola vina Bakhova sina: Završna razmišljanja o vinima i ljudima

case vina
foto: Dušan Jaramaz/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Vina su poput ljudi. Pod tim smo naslovom počeli Školu vina Bakhova sina, pa je red i da je završimo.

Na svijetu je više od sedam milijardi ljudi i svaki je poseban. Prema podacima kalifornijskog Wine Institutea, na svijetu se godišnje proizvede gotovo 28 milijardi litara vina pa, iako se sva ne buteljiraju, sigurno svaki stanovnik Zemlje svake godine ima svoju bocu, ili više njih. A i svaka je butelja posebna. No, u osnovi i ljudi i vina mogu se podijeliti na dvije vrste, svadljivce i veseljake.

Svadljivci među ljudima su oni kojima je čaša uvijek poluprazna, a nikad polupuna. Oni koji svakom gutljaju traže manu, ne raduje ih to što je vino odlično nego ih ljuti jer je preskupo, jer ga ne mogu kupiti u najbližoj prodavaonici, jer ima ružnu etiketu, jer je bilo bolje kad ga je posljednji puta pio, ako ga je pio... Ponekad se moramo i s njima družiti, ali takve prilike svodimo na najmanju moguću mjeru. Svadljivci su i oni koji misle da o vinima, kao i o životu, sve znaju pa ne žele ni čuti tuđe dojmove, a kamoli ih poslušati. To su oni ljudi koji imaju "svoje" vino i druga ne žele ni kušati.

I vina mogu biti svadljiva. Takva su ona čije grožđe, figurativno, nije imalo dovoljno sunca dok je sazrijevalo, a sok dovoljno ljubavi prije nego što je postao vino. Bezobrazni bi ih jednom rječju opisali kao "nedojebena", kako kažu i za nedorečene ljude, a svadljivci uglavnom jesu takvi. Svadljiva vina grebu grlo, grizu želudac i zamućuju um i jako su loše društvo.

Ne mislim pritom na nedovršeno vino, pri kraju fermentacije ili odmah nakon nje, koje se i tijekom martinjskog obreda krštenja mošta opisuje kao naprasito i zločeste ćudi, koje nagoni ljude na svađu i kavgu, u želucu im se svađa i svakakva bogumrska djela radi. Od vina se tijekom krštenja i traži da se okani takvih djela te da počne razigravati srca, krijepiti tijelo, veseliti društva i tješiti žalosne. I tek kad kum to obeća, mošt postane pravo vino, veseljak koji život čini ljepšim.

Kako? Lako. Veseli ljudi uvijek se smiju, pa ne trebaju reći dobar dan da bismo shvatili kako doista žele da nam bude ljepše nego što je, a njihov je smijeh zarazan pa ćemo se smijati i mi. I vesela vina se smiju. To su ona čiji gutljaj izaziva da se "cmokne" usnama. Nakon njega je toplo pri srcu i bistro u glavi. Veselo vino je poput života. Slatko, gorko, kiselo i slano istovremeno. To su četiri strane svijeta i, ma koliko se gorkoća ili kiselost mogu činiti neželjenima, bez bilo koje od njih, ne bi bilo dobro. Barem ne sasvim dobro. Bilo bi to kao da nema istoka s kojeg nam stiže Sunce i daje snagu za rad, zapada na koji odlazi kako bi nam pružilo priliku za odmor, juga koji šalje toplu kišu ili sjevera s kojeg hladni vjetrovi vedre nebo.

Zato se veselimo jutru i sutonu. Zato nam gusta slatkoća daje energiju, a britka gorkoća kao da je reže na manje manje dijelove. Svaki od njih ćemo lakše progutati, ali sveukupno dulje uživati. Kiselost daje život vinu, kao kiša prirodi, a slanost, koju loza korijenom crpi iz dubina, pazi da je ne bude previše i da se ne pretvori u bujicu. Bez pravog omjera tih okusa nema u vinu nema harmonije, a u čovjeku veselja jer se nitko neće znati radovati slatkim trenucima, ako nije upoznao kisele ili gorke, pa i slane.

Veselo vino podjednako lako prepoznat će oni koji ulaze u svijet vina i oni koji njime putuju desetljećima. Uostalom, što se više uči o vinu, čini se da se o njemu manje zna, pa u stvari svi stoje na obali oceana i, poput Kolumba, znaju kojim će putem krenuti, ali samo misle da znaju i kuda će stići.

Za kraj, sve koji čekaju ukrcaj na taj brod podsjećam na stare vinske zapovijedi za vesele ljude i vesela vina:

  1. U zimi se pije da se tijelo ugrije, a u ljeti da se tijelo rashladi.
  2. Za sumornog vremena pije se da se život razvedri.
  3. Za lijepog vremena pije se jer je čovjek sam po sebi dobro raspoložen.
  4. Kad se teško radi, pije se da čovjek dobije snage.
  5. Kad nema posla, pije se da se prikrati vrijeme.
  6. U žalosti i ljutini pije se da se ta raspoloženja ublaže, a u radosti da se više proveseli.
  7. U žeđi pije se da se žeđ ugasi.
  8. U gladi pije se da se glad utiša.
  9. Poslije dobrog jela pije se da se jelo lakše probavi.
  10. A kako treba piti? Uvijek s pameću, trijezno i ne prekomjerno.

Pa, dobro more i u zdravlje!

Vina možete sljubiti s rižotom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.