Špajza 11. prosinca 2015.

Porchetta - slasni hrskavi sendvič od svinjske potrbušine

Porchetta
1/2
foto: Marko Prpić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Šmekeraj je naziv kućice broj 18 nasuprot dućana s bombonima u Gajevoj ulici tijekom Adventa u Zagrebu.

Kako je riječ o projektu poznatih ljubitelja vrhunske hrane, Gastronomadima, zamolili smo jednoga od njih, Roberta Riplija da nam ukratko ispriča kako su nastale ove rijetko viđene delicije. Za početak - Porchetta!

"Porchetta je naš blagdanski sendvič spravljen od pečenog rolanog svinjskog mesa pripremljenog na slijedeći način; svinjska polovica pripremljena za sušenje (potrbušina) se odkoštava i s unutarnje strane premazuje i "puni" raznim začinima kao i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Potom se "rola" u veliku "štrucu", zamata kuharskom špagom i peče na srednjim temperaturama 5-7 sati (ovisno o veličini).

Šmekeraj | Author: Promo foto: Promo

Kada se ohladi, reže se na tanke kolutove kojima se pune sendviči (ali se može kupiti i samostalno vagano na dekagrame).

Sendvič se dovršava uz dodatak umaka od domaćeg vrhnja i mediteranskog bilja ili pak kremom od hrena i jabuka (po želji).

Svježe ribani kupus je posljednji dodatak ovog sendviča."

Naravno da nismo stali samo na jednom sendviču u stvarno inovativnom Šmekeraju, a kako je bilo dalje, saznat ćete vrlo brzo u sljedećem nastavku...

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.