Špajza 17. prosinca 2015.

U se, na se, i na - Kraljevske kobase

Kralj kobasa
foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako bi se od količine prodanih kobasica na zagrebačkom adventu mogao napraviti autoput oko zemaljske kugle, jedan novi lokal odlučio je upravo njima zaplijeniti svu moguću pažnju!

Riječ je, naravno o Kralju kobasa, smještenom u divnom starom Oktogonu...

Uz fritule i kuhano vino, kobase su očigledno autohtono hrvatsko jelo, barem ako je suditi po ovogodišnjoj adventskoj ponudi. No, ako niste pobornik smrzavanja i cupkanja, a uz kobasu volite fine i inovativne priloge te pokoje kvalitetno domaće craft pivo – onda smo našli savršeno mjesto za vas. Naime, pred nekih je desetak dana u zagrebačkom Oktogonu, tek stotinjak metara udaljen od centralnog trga metropole, otvoren lokal zanimljivog imena – Kralj kobasa.

Ono što nas je odmah dojmilo je da se vlasnici kunu u jednog jedinog dobavljača mesa, i ni pod kojim prijetnjama ne odaju njegove podatke ni lokaciju. Danas je bitnije imati dobrog uzgajivača svinja nego nalazište urana! Dobro, bijele kobasice su iz Njemačke, a hrenovke od teletine, ali to nimalo ne umanjuje doživljaj Kralja kobasa...

Gospodin Viktor Božičević u suradnji sa suprugom i chefom Matom Jankovićem na ovu je ideju došao kad je vidio da takav segment kulinarstva definitivno nedostaje u zagrebačkoj ponudi. Pronašao je već opisanog uzgajivača, dogovorio se za suradnju s ljudima iz Meat the kinga i Volim ljuto, i uz malo je mašte i puno truda Kralj kobasa ugledao svjetlo dana.

Božićević i Janković | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Ne zna se je li zbog Masterchefa Jankovića, lokacije, pravilnog tajminga ili kvalitete koja je neosporna, ali danas se na jelo kod Kralja – čeka u redovima. Dakle, totalna navala, pa smo kolega gastro-fotograf Julio Frangen i moja malena kost jedva nekako zauzeli dva stolca i krenuli s degustiranjem.

Kralj kobasa nudi sedam vrsta kobasa, od leberkaesea, preko češnjovki i pečenica sve do thuringera i kranjske. Tu su i naresci na plati, a tek sedam vrsta domaćih umaka...

No ono što nas je najviše oduševilo je – krvavica u šlafroku.

Krvavice u šlafroku | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Oguljeni komadići ćurki u hrskavom tijestu, nakon zagriza se meko i aromatično rasprsnu na vašem nepcu. Sve je to praćeno fantastičnom, bogatom i senzacionalnom krumpir salatom, taman popunjenom majonezom i lukom. Sjajno uparivanje, kao Jayne Torvill i Christppher Dean. Porcije su obilate, tako da nakon više nego korektne bijele kobase – nismo mogli više ništa utrpati u sebe.

Cijene se kreću od 12 do 27 kuna, osoblje samo kiseli povrćeprilozi (grah u bučinom ulju, zelje, pržene ploške krumpirića) su po 10 kuna, a osladiti se od vina možete vrhunskim crnim Bibichem i bijelim Coronicom.

Zmajsko ale i porter, Zlatni medvjed, Hoegaarden i točeni Staropramen savršeno pašu u toploj i ugodnoj atmosferi, pa vam savjetujemo da što prije probate nešto fino i slano. Mislite na se, jedite kobase! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.