Kolumne 03. travnja 2019.

Chili con carne - na žlicu, uz rižu, tjesteninu ili u tortilji

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas vam donosim recept za jedno od onih jela koje se kod nas priprema za čak nekoliko dana...

Prvi dan uz rižu, drugi kao sos za tjesteninu, a treći zamotamo u tortilje i pravimo se da je nešto drugo unutra. Vole ga svi, i mali i veliki, a ljutinu prilagodite vlastitom ukusu.

 

tempelopita Možda vas zanima... Tempelopita - brza grčka pita od sira Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Pereci u novom ruhu - zalogajčići koje ćete obožavati Kolumne Mliječne šnite s jagodama Možda vas zanima... Desert koji obećava: Mliječne šnite s jagodama Recepti

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Potrebno vam je:

  • 1 glavica luka
  • 1 crvena paprika
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žlica ulja
  • 1 puna žličica čilija u prahu
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 kocka za temeljac
  • 1 konzerva pelata (400 ml)
  • 1 žličica šećera
  • 1 konzerva crvenog graha (400 g)

Postupak pripreme:

  1. Očistite i nasjeckajte luk, češnjak i papriku na manje kockice.
  2. Na srednje jaku vatru stavite posudu u kojoj ćete kuhati jelo. Zagrijete ulje pa dodajte luk i dinstajte par minuta dok ne povene i ne postane poziran.
  3. Dodajte češnjak, papriku, čili i mljevenu papriku, pa dinstajte još par minuta.
  4. Dodajte meso, miješajte kako bi dobilo finu smeđu boju i razbijajte meso kuhačom, kako bi postalo fino i bez većih komada.
  5. U cca 300 ml vruće vode otopite kocku za juhu/temeljac i kad je meso posmeđilo i bez većih komada, prelijte sa temeljcem.
  6. Nasjeckajte pelate na manje kockice pa ih dodajte mesu. Dodajte šećer, pa posolite i poparite po želji.
  7. Pustite smjesu da proključa, a onda smanjite vatru toliko da kuha bez ključanja. Povremeno miješajte i dolijevajte vodom kad vidite da je tekućina isparila i pazite da vam ne zagara dno posude.
  8. Nakon cca 230 min smjesa će biti gusta, kako i treba biti.
  9. Procijedite grah i dodajte u posudu. Pojačajte vatru i pustite da ključa još 10-ak minuta.
  10. Miješajte i dolijevajte vode po potrebi.
  11. Kad je gotovo, probajte kako biste dodali soli i papra ako je potrebno.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.