Kolumne Gastrolovci 23. ožujka 2024.

Zaboravi na pekaru, napravi domaće slance

Kruh i pecivo
135 MIN
18 MIN
6
SREDNJE
Domaći slanci po receptu Darka Kontina
Domaći slanci po receptu Darka Kontina
foto: Darko Kontin
Donosimo provjereni recept food blogera Darka Kontina za najbolje domaće slance

Slanac i lepinja (somun) su dva peciva koja sam uvijek radije kupio nego ih pokušao doma napraviti. Kupovnima je okus bio bolji nego kada sam ih pokušavao napraviti doma. Ali, zahvaljujući sestri Danijeli i njezinom provjerenom receptu više mi ne pada na pamet skoknuti do pekare po slanac.

Detaljne slikovne upute za ovaj recept pronađi na Darkovom blogu Darkova Web kuharica

 | Author: Darko Kontin Domaći Darkovi slanci foto: Darko Kontin

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći slanci
135 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 500 g
  • Svježi kvasac 40 g
  • Kiselo vrhnje 3 žlica
  • Suncokretovo ulje 50 ml
  • Mlijeko 250 ml
  • Glatko brašno 3 žlica
  • Sol 3 žlica
  • Voda
Postupak
  1. U brašno dodaj ulje, 3 velike žlice vrhnja i jednu dignutu svježu germu.


  2. Postepeno dodaj toplo mlijeko i s njim umijesi mekano tijesto kao za kruh. Preporučena tehnika miješenja – “klopanje” minimalno 8 minuta :)


  3. Ostavi tijesto na toplom dok se ne poveća (digne) duplo u volumenu.


  4. Dignuto tijesto još jednom kratko premijesi i od njega odvoji kuglice veličine jajeta.


  5. Svaku kuglicu razvaljaj kao za tortilje te je onda namotaj u roladu tj. u slanac.


  6. Prije nego što slance staviš u pećnicu potrebno ih je premazati smjesom mlijeka i ulja.


  7. Slance peci na 200 stupnjeva oko 15 minuta.


  8. Par minuta prije nego su gotovi izvadi ih van, posipaj slanim preljevom i vrati u pećnicu da se završe.


  9. Slani preljev napravi od 3 žlice brašna, 3 žlice soli i tople vode. Lagano dodaj vodu dok ne dobiješ smjesu malo gušću od smjese za palačinke.


 | Author: Darko Kontin Domaći Darkovi slanci foto: Darko Kontin

Savjet: Kada su slanci gotovi, pokrij ih par minuta s krpom da otpuste i to je to. Nakon što ih jednom kušaš, više niti jedna pekara u gradu neće imati dovoljno dobre slance, u usporedbi s ovima.

Mliječna peciva Možda vas zanima... Univerzalno tijesto za mekana mliječna peciva Recepti domaće kiflice Možda vas zanima... Jedini recept za domaće kiflice koji će ti trebati Kolumne Možda vas zanima... Mekane kiflice koje se ne mijese Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.