Kolumne 26. svibnja 2017.

Hit ovog proljeća: Brza rustikalna torta s jagodama

foto: Lili Bašić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je savršen kolačić uz popodnevnu kavu i nadam se da ćete ga isprobati dok su jagode još tu!

Ovakve lagane tortice pomalo rustikalnog izgleda i koje je vrlo jednostavno napraviti su mi najdraže, a pogotovo u kombinaciji s divnim slatkim jagodama koje su sad u sezoni. 

 

Možda vas zanima... Fantastično: Palačinke s pirovim brašnom i jabukom Kolumne
 

 | Author: Lili Bašić foto: Lili Bašić


Za pripremu kolača trebat će vam:

  • 1 šalica glatkog brašna
  • 1/2 šalice integralnog ili pirovog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 3/4 šalice kokosovog šećera (ili obični)
  • 1/2 šalice mlijeka po izboru (ja koristim bademovo)
  • 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja (ili maslinovog, ne extra-djevičanskog)
  • 1 žličica vanilin ekstrakta
  • 2 šalice svježih jagoda, isjeckanih na komadiće

Dekoracija

  • 1 šalica svježih jagoda
  • tučeno kokosovo vrhnje (ono koje se napravi u konzervi punomasnog kokosovog mlijeka) ili obično tučeno vrhnje
  • 1 vrećica vanilin šećera

Napomena: 1 šalica = 250 ml

 

 | Author: Lili Bašić foto: Lili Bašić

 

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 200 C.
  2. Namastiti kalup za torte (24 ili 26 cm) i posuti brašnom.
  3. U većoj posudi pomiješati brašno, prasak za pecivo i sol.
  4. U drugoj posudi izmiksati jaja, šećer, mlijeko, kokosovo ulje i vanilin ekstrakt dok se ne dobije glatka smjesa.
  5. Dodati smjesu s brašnom u smjesu s mokrim sastojcima i pomiješati da se sve dobro poveze. Ako smjesa izgleda previse suha, može se dodati malo mlijeka.
  6. Umiješati jagode isjeckane na komadiće.
  7. Uliti smjesu u pripremljeni kalup i peci 30 min ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista tj. suha.
  8. Izvadite iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi prije vađenja torte iz kalupa.
  9. Izmiksajte kokosovo vrhnje (ili obično tučeno vrhnje) s vanilin šećerom i ukrasite tortu vrhnjem, svježim jagodama i posipajte sećerom u prahu.

Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Facebook stranici

 

Možda vas zanima... Zdrav i ukusan čokoladni smoothie Kolumne

Dobar tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.