Native sadržaj 18. travnja 2024.

Lagano i prefino - okruglice od slanutka u umaku od pečene mrkve

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Zapečena mrkva dat će umaku posebnu aromu, a slasne okruglice od slanutka prepune su proteina!

Gastro zvijezda prošle je godine imala najviše prijava u kategoriji Plant-based, a pobjedu u upravo toj žestokoj konkurenciji odnio je Matei Negovetić, autor bloga "Plant-based full of taste". Sada kada su se dojmovi oko natjecanja slegli, pozvali smo pobjednike na još jedan zabavni gastro meetup koji su podržali sponzori METRO Hrvatska i Gorenje, a na kojem je Matei pripremio pravu proljetnu deliciju - okruglice od slanutka u umaku od pečene mrkve. Dok je Matei kuhao, sve što vas zanima o samom natjecanju, ali i dojmovima nakon, pitala ga je Maja Jalšovec, pobjednica u kategoriji Video zvijezda. Kako pripremiti ovo slasno jelo pogledaj u nastavku, a ako i ti želiš postati Gastro zvijezda, novu priliku ćeš imati već ove jeseni. 

Sastojci:

 | Author:

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220°C. Ogulite mrkve, narežite ih na veće komade i stavite u posudu. U istu posudu nasjeckajte jednu glavicu luka na veće komade. Začinite sa soli, crvenom paprikom, paprom i soja sosom. Izmiješajte i rasporedite na papir za pečenje u protvan i pecite 35-40 minuta u pećnici.
  2. Ostatak luka nasjeckajte na sitne kockice, kao i poriluk. Slanutak ocijedite i isperite pod vodom.
  3. U zagrijanu tavu na malo ulja stavite pržiti slanutak. Začinite ga curryjem i crvenom paprikom, te ga pržite do 10 minuta, dok ne dobije tamniju boju sa svih strana. Odložite ga sa strane. U istu tavu stavite pržiti luk i poriluk. Posolite i ostavite da se prže 7-8 minuta, te ih odložite sa strane.
  4. Nasjeckajte sve orahe na sitne komadiće – polovinu odvojite za umak, polovinu za okruglice. Tako i list peršina – nasjeckajte ga cijelog na sitne komadiće – polovinu za umak, polovinu za okruglice.
  5. Za okruglice u posudi pomiješajte prženi slanutak, prženi luk i poriluk, polovinu nasjeckanih oraha, nasjeckani peršin list, ulje i krušne mrvice. Izradite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu od koje napravite okruglice koje poslažete u protvan. Okruglice stavite peći u pećnicu na 200°C 30-35 minuta, s tim da ih na pola vremena okrenite.
  6. Izvadite pečenu mrkvu i luk iz pećnice te stavite u blender. Dodajte vode, polovinu sjeckanih oraha i polovinu nasjeckanog peršina. Miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku strukturu.
  7. Bučine sjemenke prepržite na suhoj tavi sa dodatkom soli. Za posluživanje, nekoliko kriški kruha prepržite na malo ulja.

 | Author:  | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.