09. travnja 2014.

Zamrznuti parfait od čokolade i kave

Zamrznuti parfait od čokolade i kave
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Čokoladna rapsodija u obliku zamrznutog deserta koja će vas ostaviti bez daha

Za tijesto:

200 g Nestlé Dessert Noir čokolade, nasjeckane

4 žličice NESCAFÉ Espresso kave

3 žlice vruće vode

6 jaja, odvojeni žumanjci i bjelanjci

100 g šećera

malo soli

2 žlice kakaa u prahu

Za parfait:

125 g Nestlé Dessert Corsé čokolade, nasjeckane

125 g šećera

150 ml vode

4 žumanjka

1 žlica ruma

1 žlica NESCAFÉ Espresso kave

300 ml slatkog vrhnja, tučenog u mekani šlag

Za tijesto:

1. Zagrijte pećicu na 180°C.

2. Obložite veliki lim za pećnicu s masnim papirom.

3. Pomiješajte NESCAFÉ espresso prah s vrućom vodom u zdjeli nad parom. Dodajte čokoladu i miješajući, pustite da se rastopi. Maknite s pare i ostavite da se ohladi.

4. Istucite žumanjke sa 75 g šećera i malo soli dok nisu gusti i svijetli. Umiješajte rastopljenu čokoladu.

5. U čistoj posudi istucite bjelanjke u snijeg s ostatkom šećera i malo soli. Umiješajte pažljivo bjelanjke u prvu smjesu, u tri navrata, dok sve nije homogeno.

6. Premažite lim jednolično s tom smjesom i pecite dok na vrhu nije suho, oko 12­-14 minuta.

7. Izvadite iz pećnice, prekrijte tijesto s vlažnom krpom i ostavite na limu nekoliko minuta.

8. Maknite krpu i ostavite da se ohladi. Posipajte kakao u prahu po tijestu, prekrijte ga s masnim papirom i drugim limom okrenutim naopačke ili velikom daskom, i sve izokrenite. Odvojite pažljivo masni papir na kojem se tijesto peklo.

9. Lagano namastite kalup za kruh s uljem ili maslacem i obložite prozirnom folijom. Uz pomoć vanjske stijenke kalupa za kruh kao predloška, izrežite 2 komada tijesta u obliku pravokutnika (za duže stranice), 2 komada za kraće stranice i 2 komada za dno i vrh.

10. Obložite dno kalupa s tijestom, a zatim stijenke. Zamotajte komad tijesta u plastičnu foliju dok ne napravite parfait. Stavite kalup sa tijestom u zamrzivač.

Za parfait:

1. Rastopite šećer s vodom na laganoj vatri i kad zavrije, pojačajte vatru i pustite da kuha još 3 minute. Maknite s vatre, dodajte čokoladu i promiješajte dok se ne rastopi. 

2. Tucite žumanjke dok ne posvijetle, a zatim polagano ulijte u njih čokoladnu smjesu, miksajući dok se sve malo ne ohladi. Dodajte rum i espresso i miješajte dok nije homogeno.

3. Istucite slatko vrhnje u mekani šlag i umiješajte u čokoladnu smjesu. Izvadite kalup s tijestom iz zamrzivača, ulijte u njega parfait i prekrijte vrh s preostalim komadom tijesta. Vratite u zamrzivač na nekoliko sati, dok se krema ne stisne.

Za posluživanje, okrenite kolač iz kalupa na dasku ili tanjur za posluživanje, zajedno s plastičnom folijom. Ogulite foliju i narežite parfait na ploške.

Recept pripremila: Ana Ugarković

Nestle | Author: Nestlé foto: Nestlé
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.