Cvjetača je već nekoliko godina zvijezda vegetarijanske kuhinje zahvaljujući činjenici da sadrži niski udio ugljikohidrata. Osim toga, obiluje hranjivih tvarima, a nije ni preskupa namirnica što je čini vrlo poželjnom u raznim oblicima.
Brojne 'hvalospjeve' zaslužila je jer zamjenjuje sve, od kore za pizzu do kruha, no unatoč tome – cvjetača može pružiti još i više od toga. Primjerice, od nje možeš napraviti fantastičan sočni odrezak, grbave polpete, niskokalorično varivo, pa čak i tortilje!
S obzirom na to da još traje njezina sezona, odlučili smo proširiti listu tvojih omiljenih recepata od cvjetače s 3 zanimljiva i slasna jela – možda ti posluže kao ideja za obroke ako dočekuješ goste – i to one za koje provjereno znaš da vole cvjetaču.
Neka to bude 'večer cvjetače'! Želimo vam dobru zabavu i dobar tek!
Juha od cvjetače i krumpira
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 600 g cvjetače
- 400 g krumpira (ako možeš, pronađi one brašnaste)
- 1 glavica luka
- 2 žlice maslaca
- 1 l povrtne juhe
- 2 žlice tučenog vrhnja
- 40 g naribane gaude
- čili u pahuljicama
- sol i papar
Postupak:
- Cvjetaču raspodijeli na cvatove, očisti je, isperi i dodatno posuši krpom ili ubrusom. Stapke cvjetače i krumpir oguli te nareži na kockice.
- Luk oljušti i nasitno nasjeckaj pa miješajući pirjaj na vrućem maslacu oko 2 min dok ne postane staklast. Dodaj cvjetaču i krumpir pa ih kratko prži. Podlij juhom, poklopi i na srednje jakoj vatri kuhaj 15 – 20 minuta.
- Šupljikavom žlicom izgrabi 2 žlice cvatova cvjetače i stavi ih na stranu. Juhu dobro izmiksaj štapnim mikserom te posoli i popapri. U juhu vrati cijele cvatove cvjetače, nagrabi juhu u zdjelice pa svaku porciju ukrasi s malo vrhnja, naribanog sira i čilija.
Pureća pečenka punjena šljivama s cvjetačom
Sastojci:
- 800 g purećih odrezaka za nadijevanje
- 150 g suhih šljiva
- 3 žlice ulja
- 3 neprskane naranče
- 1 žlica zelenog papra u salamuri
- 4 ljutike (luk kozjak)
- 60 g šećera
- 200 ml kokošje juhe
- 80 g marmelade od naranče
- 1 cvjetača srednje veličine
- 100 g očišćenih oraha
- 3 žlice maslaca
- sol i papar
Postupak:
- Pećnicu upali da se zagrije na 90 Celzijevih stupnjeva. Puretinu isperi, posuši, posoli i popapri pa je po sredini zareži i džepić nadjeni šljivama. Poveži je kuhinjskim koncem, jače posoli i popapri pa dobro zaprži sa svih strana na 2 žlice vrućeg ulja. Stavi je u zagrijanu plitku vatrostalnu posudu i peci u pećnici 3 sata.
- Za umak, operi naranče pa jednoj naribaj koricu. Sve tri filetiraj. Iscijedi im preostali sok. Papar ocijedi od salamure (koju trebaš sačuvati). Luk oljušti i nasitno nasjeckaj pa ga propirjaj na žlici ulja. Glaziraj ga šećerom pa umiješaj sok od naranče i žlicu salamure od papra. Dodaj juhu i ostavi da zavri. Kuhaj dok se ne reducira napola. Onda umiješaj marmeladu, kriške naranče i koricu te zeleni papar. Kušaj umak i, po želji, začini ga solju i paprom.
- Cvjetaču razdijeli na cvatove, operi je i očisti pa kuhaj u kipućoj slanoj vodi nekoliko minuta da ostane al dente. Dobro je ocijedi.
- Orahe nasjeckaj i poprži na žlici maslaca. Dodaj cvjetaču, protresi (ne miješaj!), pa posoli i popapri po ukusu. Umak začini po ukusu solju i mljevenim paprom te umiješaj 2 žlice hladnog maslaca narezanog na kockice da se poveže.
- Na pladanj raspodijeli cvjetaču oko pečenja, prelij je s malo umaka i posluži. Uz ovo jelo godit će pečeni mladi krumpir.
Slana pita sa cvjetačom
Sastojci:
- 375 g gotovog prhkog tijesta
- 1 cvjetača srednje veličine
- 3 jaja
- 150 g kiselog vrhnja
- po 1 žličica kumina i korijandra u prahu
- 2 ljutike (luk kozjak)
- 2 žlice maslaca
- 3 žlice marmelade od marelica
- kardamom u prahu, po želji
- sok od ½ limete
- sol i papar
Postupak:
- Razvaljaj ohlađeno prhko tijesto u pravokutnik. Namasti plitki, pravokutni lim, u nj položi tijesto pa okolo napravi visoki rub. Stavi ga u hladnjak. Pećnicu upali da se zagrije na 220 stupnjeva
- Cvjetaču razdjeli na cvatove, operi je i kuhaj u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta. Razmuti jaja s vrhnjem i začinima. Cvjetaču ocijedi i zgnječi u pire. Potom je izmiješaj s razmućenim jajima te raspodijeli po tijestu. Peci 10 min na 200 stupnjeva, zatim smanji temperaturu na 180 stupnjeva i peci još 20-30 minuta.
- Za voćni umak, oljušti luk, nasjeckaj ga i propirjaj na maslacu. Zatim umiješaj marmeladu, 125 ml vode i, po želji, malo kardamoma te kuhaj na laganoj vatri 5 min. Umiješaj sok od limete, izmiksaj umak i posluži ga s pečenom pitom.