Recepti 13. listopada 2014.

Guščji vrat 'u čarapi'

Guščji vrat 'u čarapi'
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovu božićnu deliciju servirate na podlozi od svježe potočarke, uz malo naribanog plemenitog sira i maslinovo ulje

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 928

Potrebno vam je

  • 2 kom guščji vrat
  • 3 kom guščje srce
  • 300 g jetra gusja
  • 1 kom komorač, glavica
  • 150 g masline, crne
  • 700 g riža, nepolirana
  • 1 kom ljubičasti luk
  • 2 g majčina dušica
  • 1 kom limun
  • 80 g pistacije
  • povrće za juhu
  • 30 ml ulje maslinovo
  • 1 kom potočarka

Priprema

  1. Ogulite vrat i kožu okrenite naopačke.
  2. Vrat i srca stavite kuhati s grincajgom, a juhu kada je gotova, ocijedite te skinite meso s vrata.
  3. Na srednje ugrijanom maslinovom ulju popržite jetra razrezana na kockice veličine 1 x 1 cm, i kada se lagano zapeku dodajte trakice komorača, crne masline, srca i komadiće mesa s vrata. Sve popržite dok se ne prožmu okusi.
  4. Dodajte oljuštene pistacije, majčinu dušicu, naribanu koricu limuna, sol, papar i rižu te sve prokuhajte 3 - 5 minuta uz podlijevanje s ranije skuhanom juhom.
  5. Kada se smjesa zgusne, ostavite je malo vani da se ohladi. Jedan kraj oguljene kože s vrata zavežite špagom, a u drugi žlicom punite smjesu. Kada ste gotovi, drugi kraj zatvorite čačkalicom.
  6. Vrat, uz okretanje sa svih strana, prepržite na suhoj tavi, u masnoći koju sam pusti.
  7. Sve stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 30-ak minuta, uz povremeno podlijevanje juhom.

Ovu božićnu deliciju servirate na podlozi od svježe potočarke, uz malo naribanog plemenitog sira i maslinovo ulje

Izvor Grgur Bakšić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.