Recepti 13. listopada 2014.

Gusta juha od cvjetače

Gusta juha od cvjetače
gastro postao gastro.24sata.hr
S ovakvom toplom gustom juhom ugrijat ćete se u ovim hladnim danima koji su stigli

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 101

Potrebno vam je

  • 1 kom cvjetača (listovi i cvijet)
  • 1 kom krumpir, bijeli
  • 1 kom poriluk (cijeli)
  • sol
  • papar
  • 0.50 žlica ulje maslinovo
  • 1.30 l voda
  • 2 dl mlijeko kravlje, punomasno

Priprema

  1. Veću glavicu cvjetače operite pa nakidajte na manje cvjetove, krumpir (također po mogućnosti malo veći) ogulite i nasjeckajte na manje kockice. Poriluk nasjeckajte na tanke kolutiće i popirjajte ga na malo ulja, da malo omekša (ali ne da skroz uvene).
  2. Krumpir i cvjetaču stavite kuhati u vodu,dodajte mlijeko, posolite i popaprite.
  3. Nakon 5 minuta kuhanja izvadite nekoliko manjih cvjetova cvjetače i isperite ih sa hladnom vodom (poslužit će vam za ukrašavanje juhe). Nastavite kuhati dok krumpir ne omekša.
  4. Kada je krumpir skuhan, procijedite povrće i isperite hladnom vodom, sačuvajte vodu od kuhanja!
  5. Cvjetaču i krumpir usitnite štapnim mikserom uz dodavanje vode od kuhanja dok ne dobijete glatku smjesu.
  6. Premjestite usitnjeno povrće u posudu i vratite na vatru, dodajte ostatak vode od kuhanja, ako vam je juha pregusta dodajte još malo vode. Po potrebi dodatno začinite juhu, kada je prokuhala, vratite odvojene cvjetove i dodajte poriluk, pustite da kuha još 3 minute pa poslužite.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.