Recepti 30. siječnja 2017.

Hasselback: Spiralni krumpiri sa slaninom

Hasselback
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Hasselback krumpiri, poznati i kao 'švedski' ili 'harmonika' - osvojili su svijet!

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 697

Potrebno vam je:

  • 4 kriške slanine
  • 12 kom krumpira
  • 12 žlica maslaca
  • 2 mlada luka
  • 2 žlice peršina
  • 1 režanj češnjaka
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Izrežite četiri kriške slanine poprečno, svaku na devet komadića, stavite ih na lim za pečenje i ostavite u zamrzivaču oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Nožem napravite lepezu na krumpirima,­ razrežite ih poprečno, ali ne do kraja. Stavite krumpire u vrelu vodu i kuhajte ih četiri minute. Izvadite ih rupičastom žlicom.
  3. Ubacite po tri komadića smrznute slanine u proreze svakoga krumpira, podjednako raspoređujući slaninu. Rastopite pet žlica maslaca i dobro ga kistom premažite po krumpiru. Sačuvajte višak maslaca za podlijevanje u pećnici. Posolite i popaprite krumpire pa ih pecite sve dok ne dobiju hrskavu zlatnu koricu polijevajući ih tijekom pečenja ostatkom rastopljenog maslaca.
  4. Pred kraj pečenja rastopite još tri žlice maslaca pa ga promiješajte sa sjeckanim mladim lukom, peršinom i češnjakom. Time prelijte krumpir i pecite ga još pet minuta. Premjestite na pladanj i prema potrebi dodajte još soli i papra.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.