Recepti 03. listopada 2014.

Heljdine palačinke s porilukom i sirom

Heljdine palačinke s porilukom i sirom
gastro postao gastro.24sata.hr
Odličan obrok koji može biti glavno jelo ili predjelo, a dolazi iz Francuske

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 817

Palačinke

  • 125 g heljdino brašno
  • 125 g glatko brašno
  • 3 kom jaje kokošje
  • 250 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 250 ml voda
  • 100 ml ulje, biljno

Punjenje

  • 2 žlica ulje maslinovo
  • 2 režanj češnjak
  • 200 g slanina suha, masna
  • 5 kom poriluk (cijeli)
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 125 g gouda punomasni
  • 3 žlica creme fraiche

Creme fraiche

  • 250 g vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 2 žlica vrhnje kiselo (12% masti)

Priprema

  1. Za creme fraiche zagrijati slatko vrhnje na 30 Celzijevih stupnjeva i umiješati mlaćenicu ili vrhnje.
  2. Ostaviti na sobnoj termeraturi do 8 sati ili dok se ne zgusne do željene konzistencije.
  3. Nakon toga čuvati u hladnjaku. Creme fraiche se može iz hladnjaka konzumirati unutar nekoliko dana.
  4. Prvo pripremite smjesu za palačinke. Ostaviti da smjesa odstoji dva sata.
  5. Zagrijte teflonsku tavu ili vašu uobičajenu tavicu za palačinke, koju ste nauljili s malo biljnog ulja i ispecite palačinke.
  6. Zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte češnjak, slaninu, poriluk i kuhajte sve dok poriluk ne omekša (najmanje 10 minuta). Bitno je da višak tekućine ispari.
  7. Posolite, popaprite, dodajte sir i creme fraiche.
  8. Stavite žlicu punjenja na svaku palačinku te presavijte dva puta da dobijete trokutasti oblik. Poslužiti ih tople.

Izvor Đurđica Protić i Lorenka Copić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.