gastro postao
Ova salata od hobotnice izvrsna je za blagdanski stol
Iako je hobotnica odlična na koji god način ju napraviš, bilo samu, u salati s lukom ili ispod peke, još jedan recept vrijedan spomena svakako jest hobotnica u hladnoj salati s krumpirom. Bilo kao glavno jelo ili hladno predjelo, sigurni smo da će ti se svidjeti.
Pomiješana s jednostavnim, a zdravim i ukusnim maslinovim uljem i jabučnim octom, osvježavajuća je i zasitna, ali neće ti teško pasti te je stoga odlično ljetno jelo. Bilo da si na obali ili na kontinentu, svakako rezerviraj jedan dan i pripremi ju!
Hladna salata od hobotnice i krumpira
Sastojci:
- 1 kg hobotnice
- 500 g krumpira
- 100 mL maslinovog ulja
- 100 g maslina
- 200 g crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 200 g rajčice
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 grančica ružmarina
- sol, papar
Priprema:
- Odmrzni hobotnicu, očisti je i kuhaj 35 do 40 minuta dok ne omekša. Operi krumpir u ljusci i stavi ga kuhati. Kad se ohladi, oguli ga i nareži na kockice.
- Izvadi hobotnicu iz vode i sačuvaj malo vode u kojoj se kuhala. Nasjeckaj hobotnicu na kolutiće, nareži luk na kockice, češnjak zgnječi, a masline nareži. Kad voda zakuha, u vreloj vodi kratko namoči rajčice. Nakon što se malo ohlade, oguli im kožu te ih nasjeckaj na kockice.
- Pomiješaj krumpir i hobotnicu s maslinama, lukom, češnjakom i rajčicama. Zalij maslinovim uljem i s malo tekućine u kojoj se kuhala hobotnica. Posoli, popapri i dodaj jabučni ocat. Na salatu posloži grančicu ružmarina i stavi u hladnjak.