Recepti 13. listopada 2014.

Juha od graha

Juha od graha
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusna, krepka talijanska juha s domaćim namirnicima

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1213

Potrebno vam je

  • 3 žlica ulje maslinovo
  • 2 kom luk ,crveni
  • 2 režanj češnjak
  • 230 g cannellini grah
  • 1 kom celer, korijen
  • 1 kom lovorov list
  • 1 žlica limunov sok
  • 1.20 l povrtni temeljac
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 3 kom luk kozjak
  • 60 g panceta
  • 80 g ementaler
  • 4 kom peršin, stabljika

Priprema

  1. Luk, luk kozjak i češnjak oljuštimo. Luk sitno nasjeckamo a češnjak zgnječimo. Luk kozjak tanko narežemo. Grah namočimo u vodi preko noći. Celer očistimo i nasjeckamo. Pancetu i sir (umjesto ementalera možete upotrijebiti i goudu) nasjeckamo na male komadiće.
  2. U tavi na dvije žlice maslinova ulja popržimo luk, miješajući, na slaboj vatri oko 10 minuta. Dodamo češnjak i pirjamo miješajući jednu minutu.
  3. Grah ocijedimo pa ga dodamo zajedno s celerom, lovorovim listom, peršinom, limunovim sokom i temeljcem. Pustimo da zavre, poklopimo i ostavimo da se lagano kuha uz povremeno miješanje 1 i ½ sata.
  4. Izvadimo lovorov list pa juhu izmiksamo ručnim mikserom.
  5. Lonac isperemo pa vratimo juhu. Posolimo i popaprimo.
  6. U tavi zagrijemo preostalo ulje, popržimo luk kozjak i pancetu, miješajući, dok ne postanu hrskavi.
  7. Juhu podgrijemo, dodajući malo vode ili temeljca ako je pregusta. Umiješamo sir.
  8. Ulijemo je u zdjelice i svaku pospemo lukom kozjakom i pancetom.

Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.