Recepti 06. siječnja 2024.

Kaiserschmarrn - slatko čudo iz jedne tave

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn - slatko čudo iz jedne tave foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prema legendi, ovaj recept je nastao sasvim slučajno - dvorskom kuharu nisu uspjele palačinke pa ih je izlomio, dodao grožđice, zašećerio - i dobio sasvim novi desert

Ma ne samo da je bolji od palačinki, nego ga je i jednostavnije napraviti - Kaiserschmarrn, šmarn, carski drobljenac... omiljeno je slatko jelo za utjehu koje je, prema legendi nastalo slučajno, kada dvorskom kuharu nisu uspjele palačinke. No mi kažemo - ništa nije slučajno, posebno kad tako 'slučajno' nastane ovakav izvrstan desert.

Imamo savršen recept za Kaiserschmarrn, priprema traje samo pola sata i ova je količina dovoljna za 4 osobe. Što čekaš? Zamuti ga!

 | Author: Shutterstock Kaiserschmarrn, carski drobljenac ili jednostavno - šmarn foto: Shutterstock

Carski drobljenac

Sastojci:

  • 100 g grožđica
  • 5 žlica tamnog ruma
  • 6 žumanjaka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 6 bjelanjaka
  • 4 male žlice šećera u prahu
  • pekmez od bobičastog voća

 

Možda vas zanima... Ultimativni hit: Palačinke s umakom od borovnica Recepti

 

Postupak:

  1. Grožđice namočite u rumu barem pola sata (ako želite jelo bez alkohola, možete ih namočiti i u vodi).
  2. Žumanjak, vanilin šećer, sol i šećer pjenasto istucite, postepeno dodajte brašno i mlijeko.
  3. Dodajte rastopljeni maslac, istucite snijeg od bjelanjka i oprezno umiješajte u prethodno napravljenu smjesu, na kraju dodajte grožđice.
  4. U tavi rastopite malo maslaca i stavite smjesu debljine cca 1 cm. Kada dobije zlatnosmeđu boju okrenite pa opet zapecite te raskomadajte u jastučiće.
  5. Servirajte na tanjur s pekmezom od bobičastog voća i pospite šećerom u prahu.

 

Možda vas zanima... Šmarn sa špekom – carski drobljenac može biti i slan i pikantan Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:49 06. Siječanj 2024.

    prekrasno