Recepti 16. lipnja 2016.

Kokoš u pikantnom piri-piri umaku

koko-piripiri
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Meso kokoši i pijetla ili kopuna, oduvijek je bilo posebno cijenjeno, a s vremenom i globalnim uzgojem pilića - potisnuto je u drugi plan.

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 513

Potrebno vam je

  • 1 kg kokoš (cijela, prosjek )
  • 1 žličica kim
  • 1 žličica estragon
  • 1 žličica mljeveni cimet
  • 1 žličica korijander
  • 1 žličica cajenski papar
  • 1 žličica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 3 žlica vinski ocat
  • 4 režanj češnjak
  • 2 kom ljubičasti luk
  • 2 kom feferon
  • 400 g rajčica, crvena
  • 1 žlica pasirana rajčica (passata)
  • sol
  • papar
  • riža, nepolirana

Priprema

  1. U zdjelicu stavite kim, cimet, estragon, korijander i kajenski papar ili piri piri papriku. Zalijte ih s octem, dodajte šećer i sve dobro promiješajte.
  2. Kokoš narežite na komade.
  3. Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Prepržite ih kratko u velikoj tavi. Dodajte komade mesa, te pržite sve još 5 minuta.
  4. Zatim dodajte kolutiće od sjemenki očišćenih crvenih papričica, sjeckane rajčice i pasiranu rajčicu.
  5. Umiješajte pripremljene začin iz zdjelice, začinite solju i paprom, te ostavite neka provrije. Kuhajte na laganoj vatri poklopljeno, uz povremeno miješanje oko 45 minuta.
  6. Na veliki tanjur posložite kuhau rižu. Meso u piri piri umaku prebacite velikom žlicom na rižu i poslužite.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.