Recepti 13. listopada 2014.

Lazanje s bundevom

Lazanje s bundevom
gastro postao gastro.24sata.hr
Neli Nežić podmetnula je svom dragom bundevu u lazanje i jelo mu je bilo jako fino

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 609

Salsa/umak od mesa

  • 500 g puretina,mljevena
  • 1 kom tikva ,muškatna žuta
  • 1 kom luk ,crveni
  • 3 režanj češnjak
  • celer, list
  • 100 g panceta
  • 0.50 dl vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
  • 1.50 kom klinčići
  • 400 g pelati
  • 80 g parmezan

Bešamel

  • 0.50 l mlijeko kravlje, punomasno
  • 90 g maslac, neslani
  • 4 žlica pšenično brašno, bijelo
  • sol
  • muškatni oraščić

Priprema

  1. Pripremite umak od mesa tako da na ugrijanom maslinovom ulju prepržite sitno kosani luk, češnjak, celer i pancetu narezanu na sitne kockice. Potom dodajte pureće mljeveno meso, posolite, popaprite i dinstajte dok meso ne počne ispuštati svoje sokove. Sada dodajte smiksane pelate, ½ dcl bijelog vina i klinčić. Pustite da se umak kuha na srednjoj vatri. Neka fino krčka.
  2. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Bundevi ogulite koru, očistite je te je narežite na kockice veličine 2 cm. Kockice stavite u limeni pleh, poškropite maslinovim uljem i lagano posolite. Pecite na 200 stupnjeva barem 25 minuta. Bundeva je gotova kad postane zlatno narančasta i lagano smećkasta. Kad ju probate bit će divno mekana i slatkasto-slana.
  3. Pripremite bešamel umak tako da u dubljem loncu otopite maslac te na otopljen maslac stavite brašno i kratko popržite. Odmah na to dodajte mlijeko i miješajte metlicom kako se ne bi stvorile grudice. Dodajte muškatnog oraščića i posolite. Kad se umak zgusnuo maknite ga s vatre. Ako vam je pregust dodajte još malo mlijeka.
  4. Na dno posude/tepsije u kojoj ćete peći lazanje stavite malo maslinovog ulja i razmažite. Potom stavite malo umaka od mesa i prevucite preko dna. Tek sada stavljate prve listove tijesta tako da pokriju cijelo dno. Na njih stavljete umak od mesa, bešamel umak i dio bundeve i na kraju pospite parmezanom. Potom stavljate nove listove tijesta i ponavljate postupak. Zadnji vam moraju biti listovi tjestenine koje ćete dobro zaliti umakom od mesa i bešamelom tako da sve bude dobro pokriveno kako vam prvi listovi tjestenine ne bi bili tvrdi i žilavi. Za kraj sve to bogato pospite naribanim parmezanom. Stavite u pećnicu i neka se peče min. 30 min.

Neli Nežić podmetnula je svom dragom bundevu u lazanje i jelo mu je bilo jako fino

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.