Marija Herjavić Jerkić, pobjednica našeg prošlogodišnjeg izbora Gastro zvijezda u kategoriji Najbolji kadar, nastavlja nas oduševljavati receptima na svom Instagram profilu. Nama je za oko zapeo Marijin recept za ukusnu krem juhu od mrkve i cvjetače, idealnu za ovo doba godine.
Bližimo se kraju ljeta, tijekom kojeg se svi trudimo kuhati što jednostavnije i brže. Zanimalo nas je da li je tako i kod Marije:
"Jest, s time da se uvijek pokušavam držati onog da moja obitelj jede domaće i fino. Mnogi misle da konkretno jelo zahtjeva i konkretan posao, ali ljetni obroci dokazuju baš suprotno; obilje ljetnih namirnica i malo kreativnosti (plus malo organizacije) rezultira domaćim jelima koja ne iziskuju puno vremena."
Krem juhe pravi su hit, toga je svjesna i Marija:
"Bilo da smo na godišnjem pa jurimo na kupanje ili smo kod kuće i ne želimo zbog vrućina provoditi previše vremena u kuhinji, svejedno se svako ljeto potrudim kuhati fino, uživajući u blagodatima sezonskog voća i povrća. Upravo je takva i ova juha od mrkve i cvjetače, gotova u trenu, a klinci je obožavaju!"
Marija ističe da su krem juhe uvijek dobro rješenje da djeca pojedu povrće koje inače ne bi pojela, a podijelila je s nama i svoje planove za jesen:
"Kako se bliži jesen i povratak u rutinu, kuhat ću u skladu s činjenicom da sam zaposlena majka dvoje djece. To mi je dodatan izazov da ručak pripremim u što kraćem vremenu, ili pak usput, dok se malo družim s djecom.
Na meniju će redovito biti razna peciva koja svi u obitelji jako vole, a idealna su za užinu prije škole. Držim se i toga da ručak bude za dva dana, da se držimo načela zero waste i pazimo na budžet, a kad se u pripremu ručka uključi i suprug koji također sa mnom dijeli ljubav prema kuhanju, znamo da finih zalogaja neće nedostajati!"
Krem juha od mrkve i cvjetače
Sastojci:
- 1 manja glavica cvjetače
- 1 srednje velika mrkva
- 1 mali crveni luk
- komadić paprike babure (veličine prsta)
- malo mlijeka
- začini (sol, papar, lovor, grančica celera)
- sjeckani peršin
Postupak:
- Dobro usitnjeni luk i papriku malo prodinstati, pa dodati na manje komade narezanu cvjetaču, mrkvu i začine.
- Preliti vodom tek toliko da sve sastojke prekrije i kuhati dok povrće ne omekša.
- Maknuti lovor i celer, dodati malo mlijeka, po potrebi još začina i vode (ovisno o željenoj gustoći) i usitniti štapnim mikserom.
- Uliti juhu u tanjure i posuti svježim peršinom.