Recepti 13. listopada 2014.

Makovnjača

Makovnjača
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako još niste do sada probali ovaj tradicionalni desert, vrijeme je da ga pripremite i uživate u nadjevu od maka

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 16

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 297

Tijesto

  • 400 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 60 g šećer, kristal
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 kom limunova korica
  • 80 g maslac, slani
  • 20 g kvasac, svježi

Nadjev

  • 2.50 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 1 kom limunova korica
  • mljeveni cimet
  • 20 g grožđice
  • 100 g šećer, kristal
  • 1 kom jaje kokošje
  • 300 g mljeveni mak

Priprema

  1. Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca.
  2. Tijesto zamijestiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.
  3. Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.
  4. Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom.
  5. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.