gastro postao
Treba se nekad i počastiti, posebno za vikend. Naš plan je ispeći ovaj genijalan tart s pistacijama, našim omiljenim orašastim plodovima
Volimo razne pite i tartove, a zimi nam najviše prijaju one s orašastim plodovima. Primjerice, tart (pita) s pekan orasima već je pravi klasik, a jako nas veseli i ovaj tart s pistacijama koje su nam omiljeni orašasti plodovi.
Ovaj tart s pistacijama odličan je sladak projekt za vikend, a recept smo pronašli u knjizi "Pistachio: Savory & Sweet Recipes Inspired by World Cuisines" autorica Barbare Bryant i Georgeanne Brennan.
Tart s pistacijama
(za 8 porcija)
Sastojci – za tijesto:
- 165 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 55 g hladnog maslaca, narezanog na kockice od cca 1 cm
- 1 veliko jaje, lagano izmućeno
Sastojci – za nadjev:
- 165 g svijetlog smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 2 žlice maslaca, rastopljenog i ohlađenog
- 2 cm mahune od vanilije
- 100 g pistacija, grubo nasjeckanih
- 75 g cijelih pistacija
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.
- Pripremi tijesto: u zdjeli, zajedno izmiješaj brašno i šećer. Umijesi maslac rukama ili mikserom, trebaš dobiti mrvičastu smjesu. Dodaj jaje i 1 žlicu vode te mijesi dok ne dobiješ jednolično tijesto. Tijesto oblikuj u kuglu, zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 20-ak minuta-
- Tijesto razvaljaj i stavi u okrugli kalup za tart, odreži neravne rubove. Izbodi tijesto vilicom i ponovno stavi u hladnjak da se dobro stisne.
- Pripremi nadjev: u zdjeli izmiješaj smeđi šećer, jaja i maslac. Mahunu vanilije razreži po duljini i sjemenke ubaci u smjesu. Pjenjačom ili drvenom kuhačom sve dobro miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Umiješaj nasjeckane pistacije.
- Nadjev izlij na tijesto, a po nadjevu posloži cijele pistacije. Lagano pokrij tart aluminijskom folijom.
- Peci tart oko 35 minuta, nakon toga makni foliju i nastavi peći dok kora i nadjev ne dobiju zlaćanu boju, još otprilike 15 minuta.
- Vrškom noža odvoji tijesto tarta od kalupa i izvadi tart.
- Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.
Savjet više:
- Pečeni tart može se čuvati u hladnjaku, u spremniku s poklopcem, bez dotoka zraka, do 2 dana.
- Možeš ispeći i mini tartove s pistacijama, ali moraš pripaziti na vrijeme pečenja (peku se kraće)!